X

Cutremurul care a zguduit Zagrebul a provocat pagube de 6 miliarde de dolari

Cutremurul care a zdruncinat capitala croată Zagreb acum o lună a provocat pagube estimate la circa 42 miliarde de kuna (6 miliarde de dolari), iar Croaţia va încerca să obţină ajutor extern pentru a finanţa activităţile de reconstrucţie, a anunţat miercuri guvernul croat, transmite Reuters, potrivit agerpres.

O adolescentă şi-a pierdut viaţa şi alte 27 au fost rănite în seismul cu magnitudinea 5,3 din 22 martie, iar mulţi croaţi au fost nevoiţi să-şi abandoneze locuinţele din cauza avariilor suferite de numeroase clădiri.

Citeşte şi: Egiptul trimite în SUA un avion plin cu ajutoare medicale

“Experţii noştri, care s-au consultat cu colegi din străinătate, evaluează pagubele la circa 42 miliarde de kuna. Prioritatea o reprezintă repararea coşurilor, a facilităţilor de distribuţie a apei şi de încălzire, pentru ca oamenii să poată reveni în locuinţele lor”, a explicat ministrul construcţiilor şi planificării urbane, Predrag Stromar.

Ulterior, se va avea în vedere repararea spitalelor şi a şcolilor, a adăugat ministrul.

În acest scop Croaţia “va încerca să obţină şi ajutor financiar din partea Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale şi intenţionează de asemenea organizarea unei conferinţe a donatorilor”, a mai spus Stromar.

Mai devreme în aprilie, colegul său de la finanţe Zdravko Maric a afirmat că ţara balcanică va avea nevoie de o altă sumă de până la 70 de miliarde de kuna în următoarele luni pentru a face faţă impactului coronacrizei.

Citeşte şi: Trump îi urează ‘mult noroc’ lui Kim Jong Un, neştiind dacă este bolnav

Seismul produs la puţin timp după ora locală 6 dimineaţa, la circa 7 km de Zagreb şi la o adâncime de doar 10 km, a fost cel mai puternic care a zdruncinat acest oraş după cel din 1880 (magnitudine 6,3) şi a provocat pagube ample în special în centrul istoric, scoţând mii de oameni în stradă în plină pandemie de COVID-19, în pofida restricţiilor de circulaţie impuse de autorităţi cu menirea de a limita răspândirea coronavirusului de tip nou SARS-CoV-2. Ministrul de Interne, Davor Bozinovic, a făcut apel atunci la cetăţeni să rămână în stradă, dar să nu se adune în grupuri, pentru a se proteja de o eventuală infectare cu noul coronavirus.

Potrivit unei numărători realizate de Reuters, în Croaţia erau înregistrate până miercuri 1908 cazuri confirmate de infectare cu noul virus, cu 48 de decese.

Tags: covid-19CroatiacutremurDavor BozinovicSARS-CoV-2ZagrebZdravko Maric
Categorii: Externe