Bilanţul cutremurului din Japonia se modifică de la oră la oră. 18 morţi şi 22 de dispăruţi

Publicat:

UPDATE: Operaţiunile de căutare continuă în ritm accelerat în nordul Japoniei pentru găsirea supravieţuitorilor după alunecările de teren produse în urma unui cutremur puternic ce a provocat 18 decese, potrivit celui mai recent bilanţ provizoriu, relatează vineri AFP, conform agerpres.

Localitatea Atsuma, situată la poalele munţilor înverziţi de pe insula Hokkaido, a plătit cel mai greu tribut, 14 decese fiind înregistrate în acest loc în urma catastrofei.


Peisajul de carte poştală a fost devastat de alunecările de teren care au înghiţit casele construite la poale şi au lăsat cicatrici maro de-a lungul versanţilor prăbuşiţi după seism.

Pe tot parcursul nopţii, echipele de salvare ajutate de excavatoare şi câini special antrenaţi au căutat urme de viaţă, o sarcină complicată de o serie de replici seismice.

“Multe persoane sunt încă îngropate sub pământ; muncim neobosit, însă eforturile de salvare sunt dificile”, a comentat un militar din cadrul Forţelor de autoapărare (SDF), intervievat de postul public NHK care a raportat 18 morţi şi 22 de dispăruţi.

“Rudele mele sunt încă îngropate sub noroi, nu am putut dormi. Au mai existat şocuri, aşa că a fost o noapte neliniştită”, a declarat un locuitor din zonă pentru NHK.

Imaginile difuzate de televiziune au prezentat drumuri rupte, faţade sfărâmate şi locuinţe care abia mai stăteau în picioare în capitala regiunii, Sapporo, după cutremurul cu magnitudinea 6,6 produs în plină noapte.

“Nu am cuvinte… locuiesc aici de aproape 20 de ani, nu ştiu ce să spun”, a mărturisit un tânăr aflat pe străzile oraşului.

Aproximativ 22.000 de persoane şi 75 de elicoptere au fost mobilizate pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvare şi pentru a ajuta sinistraţii dintre care mulţi au aşteptat răbdători în faţa magazinelor şi benzinăriilor pentru a se aproviziona.

După ce curentul a fost întrerupt într-o zonă vastă din cauza închiderii tuturor centralelor din regiune, furnizarea energiei electrice a putut fi restabilită vineri dimineaţă pentru 1,4 milioane de gospodării şi alţi clienţi, aproape jumătate din populaţia insulei, conform companiei Hokkaido Electric. 1,6 milioane se aflau în continuare în întuneric, însă “numărul ar trebui să scadă la 550.000” până la sfârşitul zilei, potrivit aceleiaşi surse.

“Va dura o săptămână înainte ca cea mai importantă centrală să poată reporni”, a declarat ministrul pentru Comerţ şi Industrie, Hiroshige Seko. Între timp, oficialul a solicitat locuitorilor şi comercianţilor reducerea consumului de energie electrică, iar “membrii unei familii să rămână împreună într-o singură cameră”.

“Camioanele-grup electrogen vor fi de asemenea trimise în spitale”, care au fost nevoite, joi, să refuze pacienţi din cauza lipsei de energie electrică.

Transporturile revin, progresiv, la normal – cursele Shinkansen, trenul de mare viteză, au repornit, iar aeroportul din Sapporo a redevenit funcţional, deşi traficul este în continuare afectat după ce joi toate zborurile au fost anulate.

Premierul Shinzo Abe a avertizat cu privire la “riscul de producere a unor alunecări de teren şi a prăbuşirii clădirilor” deoarece în zonă sunt aşteptate precipitaţii.

”Vă rog să fiţi vigilenţi”, a insistat şeful executivului de la Tokyo în cadrul unei reuniuni consacrate catastrofei, ultima dintr-o serie lungă de dezastre, după inundaţiile de la începutul lunii iulie, un val de caniculă şi un taifun care a afectat regiunea Osaka la începutul acestei săptămâni.

Cutremurul s-a produs joi, la ora locală 3:08 (miercuri, ora 18:08 GMT), în regiunea Iburi din Hokkaido, la o adâncime de 40 de kilometri, conform Agenţiei de Meteorologie din Japonia.

Seismul a provocat întreruperea furnizării energiei electrice pe arii vaste. Pana de curent a afectat circa trei milioane de persoane, dar şi transportul aerian şi feroviar, activitatea unităţilor medicale şi de învăţământ, procesele de producţie, comunicaţiile şi o centrală nucleară.

Situată în zona de joncţiune a patru plăci tectonice, Japonia este o ţară cu risc seismic ridicat. De asemenea, aici se regăsesc peste o sută de vulcani activi.

Ştire iniţială: Numărul morţilor în urma puternicului seism care a lovit insula japoneză Hokkaido a crescut la 16, a anunţat vineri premierul japonez, Shinzo Abe, citat de EFE, potrivit agerpres.

“Până acum au murit 16 persoane iar 26 sunt date dispărute în localitatea Atsuma”, epicentrul seismului, a precizat Abe, într-o conferinţă de presă ţinută la finalul unei reuniuni de urgenţă a guvernului nipon.

Citeşte şi: Violenţele de la protestul din 10 august de la Bucureşti vor fi dezbătute în plenul Parlamentului European

Şeful executivului de la Tokyo a informat că operaţiunile de salvare continuă în zonele afectate şi a cerut populaţiei să fie extrem de prudentă în orele următoare, deoarece sunt aşteptate ploi ce ar putea provoca alunecări de teren.

Ministrul pentru Comerţ şi Industrie, Hiroshige Seko, a declarat că furnizarea de curent electric pe insulă a fost reluată în proporţie de 47%.

Cutremurul s-a produs joi, la ora locală 3:08 (miercuri, ora 18:08 GMT), în regiunea Iburi din Hokkaido, la o adâncime de 40 de kilometri, conform Agenţiei de Meteorologie din Japonia.

Citește și : Pence și Pompeo neagă că fi scris editorialul critic la adresa lui Trump

Seismul a provocat întreruperea furnizării energiei electrice pe arii vaste. Pana de curent a afectat circa trei milioane de persoane, dar şi transportul aerian şi feroviar, activitatea unităţilor medicale şi de învăţământ, procesele de producţie, comunicaţiile şi o centrală nucleară.

Situată în zona de joncţiune a patru plăci tectonice, Japonia este o ţară cu risc seismic ridicat. De asemenea, aici se regăsesc peste o sută de vulcani activi. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune Oameni de ştiinţă au folosit Telescopul Spaţial James Webb pentru a...

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei Grecia a ordonat unor companii să nu le permită angajaţilor să lucreze în aer liber la...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului Un depozit ascuns în munți, într-un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.