“Dacă aș putea, aș pune un steag israelian în acel loc”: un ministru creează o nouă controversă

Publicat:

“Dacă aș putea, aș pune un steag israelian în acel loc”: un ministru creează o nouă controversă

 

Itamar Ben Gvir, ministrul israelian de extremă-dreapta, a provocat o nouă controversă punând la îndoială validitatea statu quo-ului de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, unde ar dori să construiască o sinagogă.

Citeşte şi: Procurorii revizuiesc acuzarea împotriva lui Trump pentru încercări de a anula rezultatul alegerilor din 2020 – Stiripesurse.md


De la intrarea sa în guvern, în decembrie 2022, Ben Gvir, ministrul securității naționale, a mers de cel puțin șase ori în acest loc sfânt disputat situat în sectorul Orașului Sfânt ocupat și anexat de Israel, tot atâtea vizite denunțate drept provocări și atacuri asupra statu quo-ului de către palestinieni și un număr de capitale străine, scrie LA LIBRE BELGIQUE, potrivit stiripesurse.ro.

“Dacă aș putea, aș pune un steag israelian în acel loc”

“Dacă aș putea face tot ce vreau, aș pune un steag israelian în acel loc”, a declarat el luni într-un interviu acordat radioului militar israelian Galei Tsahal.

Cât despre construirea unei sinagogi acolo, dacă ar putea? Presat de jurnalist de mai multe ori să răspundă la această întrebare, Ben Gvir a spus în cele din urmă: “Da”.

Al treilea loc sfânt al Islamului, Esplanada Moscheilor este construită pe ruinele celui de-al doilea templu evreiesc, distrus în anul 70 de romani. Pentru evrei, este Muntele Templului, cel mai sfânt loc al iudaismului. Locul este chiar în centrul conflictului israeliano-palestinian și subiectul tensiunilor recurente care uneori pot degenera în război, așa cum a fost cazul în primăvara anului 2021

Citeşte şi: Republica Moldova îşi deschide ambasadă în Kazahstan – Stiripesurse.md

Conform unui statu quo decretat după cucerirea Ierusalimului de Est de către Israel în 1967, nemusulmanii pot merge pe esplanadă la anumite ore, fără să se roage, dar această regulă este încălcată din ce în ce mai mult de un număr tot mai mare de evrei naționaliști.

“Arabii se pot ruga unde doresc”, afirmă ministrul în interviul său la Galei Tsahal, “deci și evreii ar trebui să poată să se roage unde vor”.

Deşi locul este administrat de Iordania, accesul acolo este controlat de forțele de securitate israeliene. În virtutea funcțiilor sale, domnul Ben Gvir este, așadar, responsabil să se asigure că statu quo-ul este respectat, dar el însuși l-a încălcat spectaculos pe 13 august mergând pe esplanadă cu câteva sute de israelieni pentru o rugăciune cu ocazia unei sărbători evreieşti.

“Iresponsabil”

Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a calificat atunci “incidentul” drept o “încălcare a status quo-ului” și a afirmat că doar “guvernul și prim-ministrul […] definesc politica [israeliană] pe Muntele Templului”, și nu cutare sau cutare ministru.

“Politica [actuală] permite [evreilor] să se roage pe” esplanadă, a afirmat totuși Ben Gvir luni la radioul militar, forțând din nou serviciile premierului Benjamin Netanyahu să publice un comunicat de presă laconic, asigurând că nu există “nicio schimbare în statu quo-ul de pe Muntele Templului”.

Mai incisiv, în situaţia în care Israelul este în război în Fâșia Gaza împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas de la atacul sângeros lansat de aceasta pe 7 octombrie, ministrul apărării, Yoav Gallant, a apreciat că Ben Gvir pune în pericol securitatea statului Israel. “Contestarea statu quo-ului de pe Muntele Templului este un act periculos, inutil și iresponsabil”, a adăugat el.

Comentariile lui Ben Gvir vin a doua zi după izbucnirea bruscă de violență pe frontul care opune de aproape 11 luni armata israeliană și mișcarea islamistă libaneză Hezbollah – aliat al Hamas – la granița israeliano-libaneză.

Liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, a ironizat pe X apreciind drept just comunicatul dlui Netanyahu, deoarece “într-adevăr, nu există nicio schimbare în statu quo, care a fost şi este că Ben Gvir nu are nicio atribuţie şi că Netanyahu a pierdut controlul asupra guvernului său”.

“Locurile Sfinte sunt linia roșie care nu vom permite să fie depășită”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției Autorității Palestiniene, Nabil Abou Roudeina.

Hamas a calificat remarcile lui Ben Gvir ca fiind “periculoase” și a cerut “națiunilor arabe și islamice să-și asume responsabilitățile de a proteja Locurile Sfinte”.

Diplomația saudită a exprimat “respingerea categorică a acestor declarații extremiste și inflamatorii” și a subliniat “necesitatea de a respecta statutul istoric și juridic” al moscheii al-Aqsa de pe Esplanada Moscheilor.

Ministerul Afacerilor Externe din Qatar, la rândul său, a denunțat o “provocare” împotriva musulmanilor din întreaga lume.

“Iordania va lua toate măsurile necesare pentru a pune capăt atacurilor împotriva Locurilor Sfinte”, a răspuns Ministerul său de Externe, care “pregătește dosarele legale necesare pentru a intenta o acţiune în fața instanțelor internaționale” pe această temă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Coreea de Nord a interzis o tunsoare şi haine popularizate de fiica lui Kim Jong Un

Coreea de Nord a interzis o tunsoare şi haine popularizate de fiica lui Kim Jong Un Coreea de Nord a interzis locuitorilor săi să adopte...

Fiica Angelinei Jolie şi a lui Brad Pitt şi-a schimbat legal numele de familie

Fiica Angelinei Jolie şi a lui Brad Pitt şi-a schimbat legal numele de familie La trei luni după ce a făcut cererea, fiica Angelinei Jolie...

Rămăşiţele unei femei, descoperite în stomacul unui crocodil în Indonezia

Rămăşiţele unei femei, descoperite în stomacul unui crocodil în Indonezia Rămăşiţele unei femei ucise de un crocodil în Indonezia au fost găsite în stomacul reptilei...

Măsuri suplimentare pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități

Măsuri suplimentare pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de miercuri, completarea listei beneficiarilor de subvenții cu Centrul de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.