Dacă vreţi să ne câştigaţi inimile, trimiteţi arme, este mesajul Ucrainei pentru Franţa – VIDEO

Publicat:

Muzică de Serge Gainsbourg, şarm francez şi asfinţit de soare: armata ucraineană a dat peste cap tot codul de comunicare militară printr-un videoclip în care imploră Parisul să dea dovadă de “romantism” prin trimiterea de noi piese de artilerie Caesar, informează miercuri AFP, potrivit agerpres

Războiul nu se face cu flori, însă Kievul va avea meritul că a încercat. Clipul difuzat pe contul de Twitter al Ministerului Apărării ucrainean este, fără îndoială, versiunea cea mai originală a tuturor solicitărilor Kievului de a spori ajutorul militar occidental în lupta sa împotriva Rusiei, remarcă France Presse.


“Gesturile romantice iau diverse forme”, se poate citi în acest clip, în timp ce se derulează imagini cu trandafiri, ciocolată, apusuri pe malul Senei, cu Turnul Eiffel pe fundal, şi chiar cu doi îndrăgostiţi îmbrăţişaţi.

Citește și : Britanic suspectat că a ajutat un oligarh să ‘fenteze’ sancţiunile

“Însă dacă vreţi cu adevărat să ne câştigaţi inimile, nimic nu se compară cu artileria de 155 de mm autopropulsată şi extrem de mobilă”, continuă acest film de 41 de secunde, pe imagini cu tunuri Caesar şi având ca fond sonor extrem de eroticul “Je t’aime moi non plus” al lui Serge Gainsburg şi Jane Birkin.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a confirmat săptămâna trecută că Parisul intenţionează să trimită Ucrainei alte şase tunuri Caesar, în plus faţă de cele 18 deja livrate. Aceste tunuri, vârf de gamă al artileriei franceze, au o rază de acţiune de 40 de kilometri.

“Merci beaucoup, France”, conchide clipul, în franceză în text, cu fotografii ale preşedinţilor francez şi ucrainean, înainte de a continua în engleză: “Trimiteţi mai multe vă rugăm”.

Clipul video, devenit viral pe reţelele sociale, este difuzat cu aceste câteva cuvinte: “Sophie Marceau…. Isabelle Adjani… Brigitte Bardot…. Emmanuel Macron!… şi (tunurile) CAESAR!”.

Postarea acestui videoclip are loc la două zile de la bombardamentele ruse de mare amploare asupra mai multor oraşe şi instalaţii ucrainene, bombardamente ce au relansat dezbaterea asupra unei întăriri a capacităţilor defensive ale Kievului cu ajutorul aliaţilor săi occidentali.

Potrivit Reuters, Ministerul Apărării din Franţa a anunţat marţi că-şi sporeşte sprijinul pentru flancul estic al NATO, trimiţând mai multe tancuri în România, avioane de luptă Rafale în Lituania şi infanterie în Estonia, dar nu a spus nimic despre Ucraina.

Macron urmează să fie intervievat miercuri seară la televiziunea naţională, discuţie în cursul căreia – potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters – şeful statului francez ar urma să prezinte detalii ale noului său plan de sprijin pentru Ucraina.

Franţa dispune de sistemul de apărare sol-aer SAMP/T (Mamba), deşi nu este clar de câte unităţi este vorba. Franţa a desfăşurat un astfel de sistem în România, în mai, aminteşte Reuters.

”Nu avem niciun răspuns din partea Franţei la cererile noastre” privind livrarea unui astfel de sistem, a declarat luni reporterilor Vadim Omelcenko, ambasadorul Ucrainei la Paris.

Citește și : AIEA se declară îngrijorată de faptul că alimentarea centralei nucleare Zaporojie depinde doar de generatoare

Până acum Franţa a furnizat Ucrainei rachete antitanc şi antiaeriene, vehicule blindate VAB, carburant, echipamente individuale şi circa 15 tunuri tractate TRF1 de 155 mm. Autorităţile franceze analizează posibilitatea de a livra 20 de vehicule blindate Bastion.

Însă potrivit clasamentului stabilit de Kiel Institute for the World Economy, Franţa se află doar pe poziţia a 11-a în ceea ce priveşte sprijinul militar acordat Ucrainei, cu 233 de milioane de euro ajutor de la începutul lui 2022, comparativ cu 25 de miliarde daţi de SUA, 4 miliarde de Regatul Unit, 1,8 miliarde de Polonia şi 1,13 miliarde de Germania.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.