Dalai Lama are autoritatea de a-şi desemna singur succesorul (liderii tibetani)

Publicat:

Dalai Lama este singura autoritate îndreptăţită să decidă în privinţa modului în care va fi ales succesorul lui, au declarat miercuri mai mulţi lideri religioşi şi politici ai comunităţii tibetane din exil, citaţi de DPA, potrivit agerpres.

“Dacă Guvernul Republicii Populare Chineze va alege din motive politice un candidat pentru Dalai Lama, poporul tibetan nu îl va recunoaşte şi nu îl va respecta pe acel candidat”, se afirmă într-o rezoluţie adoptată de peste 100 de participanţi reuniţi în oraşul indian Dharamsala.


Citește și : Ursula von der Leyen: În materie de apărare, NATO şi UE sunt complementare, nu rivale

Alegerea unui succesor al celui de-al 14-lea Dalai Lama, care a împlinit în 2019 vârsta de 84 de ani, reprezintă de multă vreme o chestiune aprig disputată între China şi guvernul tibetan din exil.

Potrivit tradiţiei, o reîncarnare a lui Dalai Lama este identificată prin intermediul unei metode vechi de peste 800 de ani, cu ajutorul mai multor semne divine.

“Relaţia dintre toţi foştii Dalai Lama şi poporul tibetan a fost asemănătoare cu aceea dintre cap şi gât sau ca aceea dintre trup şi umbra sa şi, prin urmare, cele două entităţi nu pot fi niciodată separate”, se afirmă în textul aceleiaşi rezoluţii.

Acesta este şi motivul pentru care tradiţia alegerii succesive a persoanei care devine Dalai Lama prin metoda reîncarnării ar trebui să continue, au adăugat semnatarii documentului.

Rezoluţia a fost adoptată la o conferinţă organizată de guvernul tibetan din exil, care îşi desfăşoară activitatea în Dharamsala.

Cel de-al 14-lea Dalai Lama s-a refugiat în India după ce China a înăbuşit o revoltă ce a avut loc în Tibet în 1959, urmată de arestarea mai multor sute de tibetani. Oficialii chinezi consideră că adepţii lui Dalai Lama reprezintă un grup de separatişti.

Citește și : Margarita Robles preia conducerea diplomaţiei spaniole după plecarea lui Josep Borrell

Dalai Lama a oferit răspunsuri criptice în ultimii ani jurnaliştilor care i-au adresat întrebări legate de succesorul său.

În mai multe interviuri, el a sugerat că ar putea fi ultimul Dalai Lama, că succesorul lui ar putea fi ales la fel cum este ales papa de la Vatican, dar şi că urmaşul lui ar putea fi o femeie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale Cântăreaţa Pink a anunţat că nu va putea cânta, miercuri, la Berna. Această decizie a...

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova „Alături de Statele Unite și de partenerii noștri europeni și globali, continuăm să acționăm în sprijinul...

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber Dosarul în care figurează bașcana Evghenia Guțul, învinuită de acceptarea...

Politicienii și demnitarii de stat, lideri în inițierea proceselor judiciare împotriva jurnaliștilor (raport)

Politicienii și demnitarii de stat, lideri în inițierea proceselor judiciare împotriva jurnaliștilor (raport) Politicienii și demnitarii de stat sunt persoanele care inițiază cel mai des...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.