Dalai Lama ‘I-A VRĂJIT’ pe cei care critică regimul de la Beijing

Publicat:

Cei care critică China pentru nerespectarea drepturilor omului în Tibet au fost “vrăjiţi” de Dalai Lama, a declarat miercuri un înalt oficial chinez, cu câteva zile înainte de comemorarea a 60 de ani de la plecarea liderului spiritual tibetan în exil în India, informează Reuters, potrivit agerpres.

China susţine că “a eliberat paşnic” Tibetul în 1950 şi de atunci a depus eforturi enorme pentru a aduce regiunea izolată în epoca modernă, abolind practicile feudale şi protejând dreptul populaţiei budiste de a-şi exercita liber religia şi de a-şi menţine cultura.


Citește și: Un Boeing 737 MAX a aterizat de urgență pe un aeroport din Florida

Criticii, inclusiv Statele Unite, afirmă că China guvernează cu o mână de fier încălcând pe scară largă drepturile omului.

Guvernatorul adjunct al Tibetului, Norbu Dondrup, a declarat că societatea tibetană era “foarte întunecată şi foarte crudă” înainte de conducerea Partidului Comunist. El s-a exprimat la Beijing cu ocazia difuzării unui document de politică marcând şase decenii de când China a început ceea ce ea numeşte “reformele democratice” în Tibet.

El a spus că oamenii obişnuiţi – sau “sclavii” – puteau fi cumpăraţi şi vânduţi, aruncaţi în închisoare sau chiar ucişi în Tibet pe timpul lui Dalai Lama.

“Dalai Lama calcă pe drepturile omului şi nu are niciun drept, nicio calificare şi nu este demn să vorbească despre drepturile omului”, a spus Norbu Dondrup.

“În ceea ce priveşte unele ţări care ne atacă în privinţa drepturilor omului, ele fie nu înţeleg, fie cred în zvonurile şi vrăjile găştii lui Dalai Lama”, a adăugat el.

Citește și: Theresa May și-ar putea anunța demisia

Situaţia drepturilor omului în Tibet este extrem de bună, a mai spus el, enumerând exemple precum îngrijirea medicală gratuită şi abundenţa de alimente.

Întrebat dacă China ar permite vreodată un referendum de independenţă în Tibet aşa cum s-a întâmplat în Scoţia şi Quebec, Norbu Dondrup a declarat că Tibetul este o parte inseparabilă a Chinei din vremuri străvechi.

“Nu am recunoscut niciodată independenţa Tibetului şi nici orice altă ţară nu a făcut-o”, a spus el. “În plus, populaţia din Tibet în cadrul familiei extinse populaţiilor din patria-mamă are acum o viaţă foarte fericită”, a mai afirmat el.

China îl condamnă pe Dalai Lama, care a trecut graniţa în exil în India la 31 martie 1959, după o revoltă eşuată împotriva conducerii chineze.

Văzut de Beijing ca un separatist periculos, el spune că încearcă să obţină doar o autonomie autentică pentru patria sa şi respinge folosirea violenţei.

Dalai Lama a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că este posibil ca după ce moare reîncarnarea sa să fie găsită în India şi a avertizat că orice alt succesor numit de China nu ar fi respectat.

Citește și: Israelul a distrus complet 30 de case din Fâșia Gaza și a avariat alte câteva sute

Partidul Comunist Chinez, oficial ateu, spune că el trebuie să aprobe reîncarnarea acestuia şi a altor lideri spirituali tibetani.

Problema Tibetului a devenit de asemenea un alt subiect tensionat în relaţiile China-SUA după ce preşedintele Donald Trump a semnat legea denumită Act de Acces Reciproc în Tibet, în decembrie.

Aceasta urmăreşte să preseze China să deschidă regiunea prin interzicerea intrării în Statele Unite a oficialilor chinezi consideraţi responsabili de restricţionarea accesului în Tibet. China a denunţat legea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

MEC va sesiza CNA după neregulile depistate la Școala Profesională din Alexăndreni

MEC va sesiza CNA după neregulile depistate la Școala Profesională din Alexăndreni Ministerul Educației și Cercetării va sesiza Centrul Național Anticorupție (CNA) privind neregulile depistate...

O nouă manifestaţie la Moscova a unui grup de soţii de soldaţi mobilizaţi

O nouă manifestaţie la Moscova a unui grup de soţii de soldaţi mobilizaţi Aproximativ zece soţii de soldaţi ruşi mobilizaţi în Ucraina s-au adunat luni...

Dodon afirmă că a susținut România la Campionatul European de Fotbal 2024

Dodon afirmă că a susținut România la Campionatul European de Fotbal 2024 Igor Dodon, liderul PSRM, afirmă că a susținut România la acest campionat european....

Circulația transportului de mare tonaj pe străzile din municipiul Chișinău, interzisă în zilele cu temperaturi caniculare

Circulația transportului de mare tonaj pe străzile din municipiul Chișinău, interzisă în zilele cu temperaturi caniculare Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj este interzisă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.