X

Damascul acuză Israelul şi SUA că susţin terorismul din Siria şi alimentează conflictul – VIDEO

Damascul a acuzat luni Israelul şi Statele Unite ale Americii (SUA) că susţin grupări teroriste în Siria, cu arme şi muniţii, şi că, odată cu fluxul de armament, în ţară au intrat 20.000 de combatanţi străini, dintre care majoritatea prin Turcia, potrivit agenţiei siriene de presă Sana, citată de Xinhua, transmite şi agerpres.

Ministerul Apărării sirian a afimat într-un raport că autorităţile de la Damasc au confiscat în mai multe zone din ţară o mare cantitate de arme şi muniţii fabricate în Occident. Potrivit raportului, arme de fabricaţie americană au fost găsite în ascunzători ale militanţilor grupării Stat Islamic şi ai altor organizaţii teroriste.

Statul Islamic şi Frontul Al-Nusra (care are legături cu Al-Qaida) au oferit unor ţări occidentale petrol din zăcămintele petrolifere controlate de către terorişti în Siria şi Irak, în schimbul unor rachete, puşti, mitraliere şi rachete antitanc, chiar tancuri, precizează ministerul sirian în raportul său, potrivit căruia armele au ajuns în Siria pe numeroase canale de la companii est-europene care au legături cu baza militară americană de la Ramstein (Germania).

Citeşte şi: Rusia anunță represalii asupra presei cu finanțare americană după ce media rusă prezentă în SUA ar fi supusă presiunilor politice

Israelul i-a furnizat Frontului Al-Nusra diferite arme via Platoul Golan aflat sub ocupaţie israeliană, se afirmă în raport, care adaugă că alte canale de furnizare de arme includ programele de ajutor, pentru a susţine aşa-numita ”opoziţie moderată”, Armata Siriană Liberă, încă din timpul administraţiei fostului preşedinte american Barack Obama.

Ministerul susţine că majoritatea soldaţilor Armatei Siriene Libere, care au fost instruiţi în Turcia şi Iordania, s-au alăturat ulterior Statului Islamic şi Frontului Al-Nusra.

În perioada 5 iunie-15 septembrie, SUA au trimis 1.421 de camioane încărcate cu armament către Forţele Democrate Siriene (SDF, sub control kurd), conform sursei.

În pofida declaraţiilor că armele respective sunt destinate luptei împotriva grupării Stat Islamic, ele au fost găsite în cele din urmă în posesia unor terorişti care le-au folosit pentru a comite ”crime oribile”, se afirmă în raport.

Citeşte şi: Cutremur puternic în Chile – FOTO/VIDEO

Fluxul de arme către Siria a fost însoţit de intrarea în ţară a 20.000 de combatanţi străini, dintre care majoritatea dinspre Turcia, susţine ministerul sirian, adăugând că un astfel de sprijin a făcut din Frontul Al-Nusra cea mai puternică grupare rebelă în nordul Siriei.

”Apropierea geografică şi lipsa de supraveghere a exporturilor a creat condiţii propice pentru unele ţări de a beneficia de pe urma comerţului cu arme. Astfel de acorduri au fost realizate cu ajutorul Statelor Unite în cele mai multe cazuri”, conchide raportului Ministerului sirian al Apărării.

Tags: armeForţele Democratice Siriene (FDS)Frontul Al Nusraisraelmitralierepuştiracheterachete antitancsiriaStatul IslamicSUAtancuriterorismturcia
Categorii: Știrile zilei