X

Damascul denunţă decizia SUA de a înfiinţa o forţă de securitate la graniţă în nordul Siriei

Ministerul de Externe sirian a denunţat luni decizia Statelor Unite ale Americii (SUA) de a înfiinţa, împreună cu o miliţie armată, o forţă de securitate la graniţă în nordul Siriei, considerând demersul respectiv drept ”o încălcare flagrantă” a suveranităţii ţării, relatează Reuters şi Xinhua, potrivit agerpres.

”Ceea ce a făcut Administraţia americană se înscrie în contextul politicii sale distructive în regiune de a fragmenta ţări… şi de a împiedica orice soluţie la crize”, afirmă ministerul într-un comunicat, citat de agenţia Sana.

Citeşte şi: Ultima decizie a americanilor în Siria inflamează spiritele la Ankara: ‘SUA se joacă cu focul!’

Duminică, coaliţia internaţională aflată sub comanda SUA, a indicat că acţionează împreună cu miliţia kurdă siriană YPG (Unităţile de apărare ale poporului kurd) pentru a înfiinţa o nouă forţă de graniţă de circa 30.000 de oameni.

YPG domină Forţele Democratice Siriene (FDS), aliate ale coaliţiei internaţionale sub comanda SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic. FDS, o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi, au reprezentat vârful de lance în lupta împotriva SI.

Turcia a reacţionat şi ea la înfiinţarea noii forţe, afirmând că SUA ”se joacă cu focul”. Ankara consideră YPG, care va face parte din această forţă, drept o grupare teroristă.

Tags: damascForţele Democratice Siriene (FDS)siriaStat Islamic (SI)SUAturciaUnitatea de Protecţie a Poporului Kurd (YPG)
Categorii: Sinteze