Damascul lasă loc de interpretări în problema kurzilor din Siria

Publicat:

Guvernul sirian este deschis negocierilor cu etnicii kurzi în legătură cu cererea lor de autonomie în cadrul graniţelor Siriei, a declarat ministrul sirian de externe, Walid al-Moualem, pe un ton conciliant, în timp ce tensiunile dintre cele două părţi cresc în estul Siriei, relatează marţi agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit agenţiei Sana, şeful diplomaţiei siriene a afirmat, într-un interviu pentru Russia Today, că guvernul de la Damasc ar putea discuta cererea kurzilor după ce va fi învinsă gruparea Stat Islamic.


”Acest subiect este deschis negocierilor şi discuţiilor şi, când terminăm cu Daesh (Statul Islamic), putem sta (la masa discuţiilor) cu fiii noştri kurzi şi să ajungem la o înţelegere privind o formulă pentru viitor”, a declarat Moualem.

Citeşte şi: Boris Johnson îi linişteşte pe românii din UK: ‘Am fi NEBUNI să îi lăsăm să plece!’

Miliţiile kurde din Siria, YPG, controlează un teritoriu din nordul Siriei, unde principalul partid kurd, PYD, şi aliaţii săi au instaurat o autonomie de la izbucnirea războiului în Siria în 2011.

Kurzii sirieni spun că scopul lor este de a prezerva autonomia în cadrul unei Sirii descentralizate şi că nu intenţionează să urmeze calea kurzilor din Irak, care au organizat luni un referendum privind independenţa.

Moualem a reafirmat că guvernul său respinge referendumul kurzilor irakieni, spunând că Damascul susţine unitatea Irakului, dar a precizat că etnicii kurzi din Siria ”doresc o formă de autonomie în cadrul graniţelor Republicii Arabe Siriene”.

YPG a fost un partener major pentru coaliţia condusă de SUA împotriva grupării Stat Islamic în estul şi nordul Siriei, luptând în cadrul alianţei Forţele Democratice Siriene (SDF).

Citeşte şi: Tensiuni sporite în Irak în urma votului pentru independenţa Kurdistanului

În timp ce YPG şi Damascul au evitat în general confruntarea, tensiunile au izbucnit când SDF, susţinute de SUA, şi armata siriană, ajutată de Rusia, au întreprins campanii separate împotriva Statului Islamic în provincia Deir Ezzor.

SDF a acuzat guvernul sirian şi pe aliatul acestuia Rusia că i-a atacat luni pe luptătorii săi, ceea ce Moscova a respins.

Reuters aminteşte că, la începutul acestui an, Moualem a caracterizat lupta kurzilor sirieni împotriva Statului Islamic ca fiind legitimă şi a sugerat că s-ar putea ajunge la un compromis cu ei. Preşedintele Bashar Al-Assad a promis că va lua din nou sub control întreaga Sirie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.