X

Damascul permite evacuarea medicală a trei persoane grav bolnave din Goutha de Est

Patru pacienţi – trei copii şi un bărbat – sunt primele persoane care au putut părăsi Goutha de Est în noaptea de marţi spre miercuri, în cadrul evacuărilor medicale pentru civilii aflaţi în stare medicală critică în această regiune din apropiere de Damasc, controlată de rebeli, asediată de forţele regimului sirian şi confruntată cu o gravă criză umanitară, relatează AFP, potrivit agerpres.

Aproape 400.000 de oameni sunt prinşi sub asediu la Ghouta, regiune supusă unui asediu din 2013 şi grav afectată de lipsă de alimente şi materiale medicale. În rândul locuitorilor au fost raportate numeroase cazuri de malnutriţie.

Citeşte şi: Atac armat la Moscova. Un mort şi trei răniţi – LIVE VIDEO

‘@SYRedCrescent (Semiluna Roşie Siriană, n.red.) şi echipa @ICRC (Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, n.red.) au început evacuarea unor cazuri medicale critice din Ghouta de Est spre Damasc’, a anunţat CICR pe contul de Twitter.

În total, 29 de bolnavi urmează să fie evacuaţi în orele sau zilele viitoare.

Cele patru persoane evacuate din oraşul Douma, cel mai mare din regiune, sunt ‘o fetiţă hemofilă, un copil atins de sindromul Guillain-Barré (o maladie a sistemului nervos – n.red.), un copil suferind de leucemie şi un bărbat care are nevoie de o grefă de rinichi’, a declarat pentru AFP un responsabil al Semilunii Roşii, Ahmed al-Saour.

Aceste evacuări nu ar fi putut avea loc fără un acord cu regimul de la Damasc, a anunţat puternica grupare rebelă din Ghouta, Jaich al-Islam.

‘Am acceptat eliberarea unui număr de prizonieri (…) în schimbul evacuării celor mai urgente cazuri umanitare’, indică aceasta într-un comunicat.

Astfel, cinci muncitori, arestaţi în martie în timpul unor lupte violente între forţele regimului şi grupări rebele şi jihadiste, au putut părăsi Ghouta în cursul nopţii.

ONU cerea de mai multe săptămâni evacuarea a aproape 500 de bolnavi din Ghouta. Cel puţin 16 dintre aceştia au decedat între timp, potrivit şefului grupului de lucru umanitar al ONU pentru Siria, Jan Egeland.

Printre cei decedaţi se află un bebeluş de nouă luni, mort din cauza malnutriţiei şi a complicaţiilor respiratorii.

‘Dacă am fi avut autorizaţia de a-l evacua spre un spital din Damasc, copilul ar fi fost astăzi în viaţă’, a afirmat Egeland pe Twitter.

În ultimele săptămâni, mai multe convoaie cu ajutoare trimise de ONU sau de organizaţii umanitare au reuşit să ajungă în regiune, cu autorizare din partea regimului.

Citeşte şi: 27 de persoane au fost rănite după ce un vas de croazieră elvețian s-a lovit de pilonul unui pod în vestul Germaniei

Ghouta, ultimul fief al rebelilor în apropiere de Damasc, face parte din cele patru ‘zone de dezescaladare’ stabilite în mai de Rusia şi Iran, aliate ale regimului lui Bashar al-Assad, şi de Turcia, care îi susţine pe rebeli.

Scopul era acela de a se încerca ajungerea la un armistiţiu durabil în Siria, devastată din 2011 de un război care a făcut peste 340.000 de morţi.

Cu toate acestea, regimul sirian şi-a intensificat de la mijlocul lui noiembrie loviturile în această regiune, soldate cu zeci de victime civile.

Tags: bashar al assaddamascGoutha de EstJaich al-IslamJan Egeland.Semiluna Roşie Sirianăsiria
Categorii: Știrile zilei