Damascul respinge un raport OIAC privind atacul cu clor din Douma

Publicat:

Guvernul sirian a respins joi un raport al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) conform căruia în aprilie 2018 a fost folosit clor într-un atac asupra oraşului Douma, relatează AFP, potrivit agerpres.

Săptămâna trecută, OIAC a precizat în acest raport final că există “motive rezonabile să considerăm că a fost folosit ca armă un agent chimic toxic în data de 7 aprilie 2018” în acest atac asupra oraşului Douma, în apropiere de capitala Damasc, adăugând că “acest agent chimic conţinea clor”.


Citește și: Paul Manafort a fost CONDAMNAT! Ani grei de închisoare pentru fostul şef de campanie al preşedintelui Trump

Conform OIAC, doi cilindri cu gaz toxic au căzut pe acoperişul unei locuinţe. Raportul nu precizează şi cine sunt vinovaţii deoarece, la momentul respectiv, acest lucru nu făcea parte din atribuţiile OIAC. De atunci, organizaţia a primit dreptul de a ancheta şi cine sunt responsabilii din toate atacurile chimice din Siria de după 2014.

OIAC a respins de asemenea versiunea regimului sirian conform căreia gazul provenea de la o presupusă instalaţie de arme chimice a rebelilor şi de la un depozit din zonă pe care inspectorii nu au primit permisiunea să îl viziteze.

Citat de agenţia oficială siriană Sana, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe sirian a făcut apel “la statele membre ale OIAC să denunţe astfel de rapoarte eronate, lipsite de credibilitate”, acuzând organizaţia că este “părtinitoare”.

El i-a acuzat de asemenea pe anchetatori că “deformează adevărul”. În opinia sa, acest lucru este dovedit de faptul că “ei au negat că grupări teroriste deţin produse chimice toxice, chiar dacă au găsit astfel de produse în depozite aparţinând acestor grupări”. Regimul sirian se referă la rebeli cu termenul de “terorişti”.

Citește și: Giuseppe Conte se opune unui proiect de tunel între Italia și Franța

Pe 7 aprilie 2018, echipele de intervenţie din teritoriul controlat de rebeli, precum şi organizaţia neguvernamentală Syrian American Medical Society au transmis că cel puţin 40 de persoane au murit într-un atac cu “gaz toxic” la Douma, la acel moment ultimul bastion rebel din apropiere de Damasc, spunând că regimul este responsabil.

Ţările occidentale, în frunte cu SUA, au acuzat la rândul lor regimul şi au atacat instalaţii militare ale regimului sirian ca represalii.

Războiul din Siria, izbucnit în martie 2011, s-a soldat cu peste 360.000 de morţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic Un copil a rămas fără un deget, după...

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat Unul din trei ruși crede că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.