X

Dan Percin: Elevii care vor marca pe 1 septembrie începutul noului an de studii, vor beneficia de o zi suplimentară de vacanță

Dan Percin: Elevii care vor marca pe 1 septembrie începutul noului an de studii, vor beneficia de o zi suplimentară de vacanță

 Elevii din școlile care vor marca pe 1 septembrie începutul noului an de studii vor avea o zi suplimentară de vacanță, iar profesorii vor putea beneficia de remunerare și de o zi liberă. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

„În această săptămână, MEC a adoptat o decizie importantă cu privire la începutul noului an școlar. În planul-cadru aprobat inițial, propuneam ca data de 1 septembrie să fie ziua de start a anului școlar, dar având în vedere sugestiile, propunerile, comentariile care au venit din partea cultelor religioase, din partea unor părinți, am decis totuși să oferim mai multă flexibilitate pentru școli și să decidă fiecare comunitate educațională pentru sine. Cei care vor dori să înceapă anul școlar pe 1 septembrie vor putea să o facă, cei care vor dori să înceapă tradițional luni, de asemenea, vor putea să facă lucrul ăsta. Totul rămâne la discreția școlilor și e bine ca această discuție să aibă loc pe interior și să se determine fiecare comunitate cum preferă să facă lucrurile.

Reiterăm că cei care vor alege să înceapă anul școlar duminică, și de regulă vorbeam de o ceremonie de deschidere de o oră, urmează să beneficieze, în cazul în care vor alege această opțiune, de o zi suplimentară de vacanță, iar profesorii – de remunerare și o zi liberă pentru disponibilitatea de a ieși duminică la muncă și a fi alături de elevi la ceremonia de deschidere a noului an de studii”, a afirmat ministrul Educației.

Dan Perciun a explicat că decizia inițială de a începe noul an școlar duminică, pe 1 septembrie, a pornit de la dorința autorităților de a exista vacanțe „nu fragmentate a câte 2 – 3 zile anul viitor, așa cum arăta calendarul, dar să putem oferi elevilor cinci zile de vacanță, de luni până vineri, atât toamna cât și primăvara, ținând cont de datele calendaristice importante, Paștele și alte sărbători, care fragmentau anul școlar în 2024 – 2025”. „Însă, întrucât am primit și aceste sugestii din partea mai multor actori, am decis să fim flexibili, să ascultăm de propunerile care au venit și să oferim această oportunitate pentru toată lumea să decidă cum este mai bine pentru sine reieșind din specificul fiecărei localități și din convingerile comunității”, a menționat Dan Perciun.

Tags: 1 septembrieDan Percinelevi
Categorii: SocialȘtirile zilei