X

Dan Perciun: Ministerul Educației va crea o rețea de școli moderne în toată țara

Ministerul Educației și Cercetării va crea o rețea de școli moderne în toată țara din banii oferiți de Banca Mondială și Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de ministrul Educației Dan Perciun.

Potrivit lui Perciun, centrele de învățământ vor dispune de condiții la standarde înalte și vor putea fi frecventate în fiecare raion, iar părinții care vor alege să-și înscrie copiii la aceste școli vor beneficia de o alocație lunară de 50 de euro, timp de doi ani.

Citeşte şi: Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală pornită pe numele deputatului Nesterovschi

Ministrul susține că în localitățile foarte mici, în școlile mici calitatea educației lasă de dorit. Astfel, Ministerul Educației își propune să creeze o rețea de școli model, câte una în fiecare raion, școli mari care să mai poată absorbi copiii, să le ofere locuri adiționale, să pună la dispoziție transport, să pună la dispoziția părinților o alocație de 50 de euro pe lună timp de doi ani de zile, pentru a stimula părinții să accepte ca copiii lor să meargă în aceste instituții de învățământ renovate, bine echipate cu toate cele necesare, cu terenuri de sport, cu echipamente digitale, astfel încât copiii să aibă acces la instituții de învățământ unde sunt profesori, se face carte și care le oferă o perspectivă pe viitor.

De asemenea, Dan Perciun a mai precizat că celelalte școli din raioane nu vor fi închise, fiind că doar consiliile raionale care le gestionează pot lua astfel de decizii.

„Ceea ce putem noi face la nivel central este să investim în câte o școală la nivel raional care la moment are cel puțin 500 de elevi și mai are incă cel puțin 200 de locuri capacitate liberă conform proiectului”, spune Perciun.

Citeşte şi: România, principala destinație a mărfurilor moldovenești

Ministrul susține că este preconizată o investiție de două milioane de euro per școală, plus alocația și transportul. Investiția va merge pentru modernizarea infrastructurii, renovarea integrală a instituției, renovarea ogrăzii, asigurarea cu terenuri de sport, paneluri fotovoltaice, echipamente tic și instruirea cadrelor didactice aditional dacă este nevoie.

„La momentul de față avem resurse pentru 10 asemenea de instituții de învățământ dintr-un proiect al Băncii Mondiale, plus din anumite resurse puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Mai căutăm resurse pentru încă 25 de instituții, sunt necesare în jur de 50 de milioane de euro”, a adăugat ministrul.

Tags: Banca MondialaDan Perciunscoliuniunea europeana
Categorii: Cultură și MediaȘtirile zilei