X

Dăncilă: România rămâne un aliat de încredere al NATO

România rămâne un aliat de încredere al NATO, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, la finalul întrevederii cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit agerpres.

“Este un moment important pentru România. În prima parte a acestui an deţinem preşedinţia Consiliului UE şi celebrăm, totodată, 15 ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. În egală măsură, în 2019 NATO împlineşte 70 de ani de la fondarea sa. Toate aceste repere ne îndeamnă la o reflecţie strategică asupra modalităţilor de a răspunde cât mai eficient provocărilor cu care ne confruntăm împreună. Sub aceste auspicii l-am asigurat pe secretarul general că România rămâne un aliat de încredere, susţinem ferm o Alianţă puternică şi consolidarea relaţiei transatlantice, indispensabilă pentru securitatea euro-atlantică”, a precizat Dăncilă.

Citește și : Parlamentul Letoniei îl confirmă ca premier pe Krisjanis Karins

Ea a adăugat că România şi-a îndeplinit şi va continua să îşi îndeplinească toate responsabilităţile în cadrul NATO, ţara noastră a crescut semnificativ bugetul alocat Apărării şi acordă o atenţie specială programelor de modernizare şi înzestrare a forţelor armate.

“Suntem prezenţi în teatrele aliate de operaţii, aş dori să amintesc Afganistan, unde România se regăseşte printre cei mai importanţi contributori, dar şi participarea noastră la măsurile de consolidare a apărării pe flancul estic, atât pe teritoriul naţional, cât şi în Polonia. Jertfa militarilor români, cărora doresc să le aduc şi cu acest prilej un omagiu, reprezintă dovada supremă a angajamentului nostru în cadrul NATO”, a mai spus premierul.

Aceasta a menţionat că i-a prezentat secretarului general al NATO priorităţile României pe durata deţinerii preşedinţiei Consiliului UE, cu accent pe cele care vizează coeziunea şi cooperarea între statele membre în faţa noilor provocări de securitate, dar şi cele care urmăresc asigurarea unui rol mai proeminent al UE la nivel global.

“Ne dorim ca UE să îşi consolideze capacitatea de a răspunde ameninţărilor de securitate, dar ca partener al NATO. Am subliniat importanţa pe care România o acordă dezvoltării parteneriatului NATO-UE pe baza măsurilor concrete stabilite între cele două organizaţii. (…) Ne confruntăm cu foarte multe provocări comune precum atacurile hibride, inclusiv în domeniul cibernetic, şi utilizarea dezinformării şi a ştirilor false pentru a crea tensiune, pentru a crea neîncredere. Trebuie să le facem faţă împreună. (…) Am transmis susţinerea Guvernului României faţă de progresele importante obţinute în procesul de adaptare a NATO la noile realităţi şi am accentuat asupra necesităţii ca acest proces să continue. În discuţia de astăzi am avut un schimb aprofundat de evaluări privind situaţia de securitate din regiunea noastră, cu accent pe evoluţiile din zona Mării Negre. Apărarea pe flancul estic şi în regiunea Mării Negre este parte integrantă a acestor eforturi şi reprezintă un demers esenţial pentru întreaga Alianţă căruia România va continua să îi acorde o atenţie specială”, a mai afirmat Dăncilă.

Citește și : May: Decizia rămâne aceeaşi: niciun acord, un acord sau niciun Brexit

Premierul a spus că îl aşteaptă cât de curând pe secretarul general al NATO să vină în România, atât pentru a participa la reuniunile organizate sub egida preşedinţiei României la Consiliul UE, cât şi pentru a continua dialogul pe teme de securitate.

Tags: AfganistanDancilaJens StoltenbergNATORomaniaUE
Categorii: Diaspora