Danemarca a interzis acoperirea feţei în public

Publicat:

Intrarea în vigoare a interdicţiei privind acoperirea feţei în public în Danemarca a fost întâmpinată cu proteste, scrie New York Times, potrivit news.ro.

Legea, aprobată în mai, nu specifică vălul islamic, menţionând că „oricine poartă ceva ce îi ascunde faţa în public va fi pedepsit cu o amendă”, dar protestatarii susţin că femeile musulmane sunt ţinta.


Citeşte şi: Thailanda cere Londrei extrădarea fostului premier Yingluck Shinawatra

Miercuri după-amiază, zeci de persoane care purtau vălul tradiţional islamic, cunoscut ca niqab dar şi altele care şi-au acoperit cu alte materiale au protestat în centrul din Copenhaga. O demonstraţie simultană a avut loc în oraşul Aarhus.

Poliţia nu a intervenit şi nu a amendat protestatarii. Conform noii legi, persoanele care îşi acoperă faţa dar protestează paşnic sunt excluse de la interdicţie.

Protestul a început în apropierea Mjolnerparken, un complex de case care este populat de imigranţi şi care a fost denumit de guvern ca fiind „un ghetou” şi „o societate paralelă” din cauza nivelului ridicat de infracţionalitate şi lipsa integrării. Demonstraţia s-a încheiat cu un lanţ uman în jurul uneia dintre principalele secţii de poliţie din Copenhaga.

Unii protestatari au afişat pancarte pe care scria „Luaţi-vă mâinile de pe niqab-ul meu” şi „Hainele mele, alegerea mea”.

În jur de 200 de femei poartă vălul care acoperă faţa în Danemarca, conform cercetătorilor danezi.

O grupare denumită ‘Kvinder i Dialog’ (Femei în Dialog) a ajutat la organizarea protestelor, afirmând că noua lege „discriminează şi suprimă o minoritate – femeile daneze musulmane”.

Cei care încalcă legea vor fi amendaţi cu 130 de euro.

Citeşte şi: Parlamentul francez adoptă un proiect de lege împotriva violenţelor sexuale şi sexiste

Cei care apără legea susţin că este vorba de siguranţa publică. Ministrul Justiţiei, Soren Pape Poulsen, a declarat anterior că este vorba şi despre valorile daneze.

„Văd o discuţie privind ce fel de societate ar trebui să avem, având în vedere rădăcinile şi cultura pe care o avem, faptul că nu ne acoperim faţa şi ochii, trebuie să putem să ne vedem unii pe alţii şi să ne vedem expresiile feţei. Face parte din valorile Danemarcei”, a declarat el în martie.

Amnesty International argumentează că, deşi unele restricţii privind acoperirea feţei în scopuri de securitate sunt legitime, interzicerea totală „nu este nici necesară şi nici proporţională şi încalcă drepturile femeilor privind libertatea de exprimare şi de religie”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.