X

Danemarca denunţă eşecul finanţării ţărilor sărace afectate de schimbările climatice: O ‘ruşine absolută’

Danemarca, un important furnizor de ajutor internaţional, a calificat marţi drept o “ruşine absolută” eşecul ţărilor dezvoltate de a-şi îndeplini angajamentele privind finanţarea celor mai sărace ţări afectate de schimbările climatice, relatează AFP, potrivit agerpres

“Trilioane” de dolari vor fi necesare în următoarele decenii pentru a face faţă încălzirii globale, a avertizat Dan Jorgensen, ministrul danez al Dezvoltării, la Summitul ONU pentru ţările cel mai puţin dezvoltate, de la Doha.

Citește și : Biden: Trebuie să cunoaştem istoria americană, ‘binele, dar şi răul’

Impactul schimbărilor climatice asupra celor mai sărace 46 de ţări ale lumii a fost una dintre principalele teme discutate la cea de-a cincea conferinţă ONU a statelor cel mai puţin dezvoltate, care se desfăşoară în capitala Qatarului până joi.

Simon Stiell, secretar executiv al Convenţiei Cadru ONU privind schimbările climatice, a declarat că aceste ţări reprezintă 4% din emisiile de gaze cu efect de seră, însă aici au loc două treimi din decesele globale cauzate de inundaţii, furtuni şi alte dezastre legate de schimbările climatice.

“Este o ruşine absolută că ţările dezvoltate nu au plătit încă cele 100 de miliarde de dolari promise în 2009”, a declarat Dan Jorgensen.

La conferinţa privind clima de la Copenhaga din 2009, ţările bogate s-au angajat să ofere ţărilor sărace 100 de miliarde de dolari anual, începând cu 2020, pentru reducerea emisiilor şi adaptarea la schimbările climatice, însă doar o parte din acest ajutor a fost vărsată până în prezent.

Danemarca se numără printre puţinele ţări, în mare parte scandinave, care cheltuiesc mai mult de 0,7% din venitul naţional brut pentru ajutor internaţional, depăşind obiectivul stabilit de ONU.

Unele ţări dezvoltate şi-au redus bugetele în timpul pandemiei, în timp ce altele, inclusiv Danemarca, au alocat o parte din acestea refugiaţilor din războiul din Ucraina şi altor crize.

Citește și : Taiwanul avertizează cu privire la ‘intrarea bruscă’ a armatei chineze în apropierea insulei

Danemarca “oferă mai mult decât cota care îi revine”, a spus Dan Jorgensen, solicitând o finanţare sporită la nivel global.

“Avem nevoie de trilioane, aşa că 100 de miliarde nu ar trebui să fie o problemă”, a adăugat el.

Tags: danemarcadohafurtuniinundatiiONUqatar
Categorii: Diaspora