X

Danemarca opreşte antrenarea piloților ucraineni pe F-16

Danemarca opreşte antrenarea piloților ucraineni pe F-16

Danemarca va înceta pregătirea piloților ucraineni de F-16 până la sfârșitul acestui an, deoarece țara va trece la operarea avioanelor de luptă F-35, a declarat ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, transmite The Kyiv Independent.

„Vom trece la pilotarea avioanelor F-35, așa că trebuie să ne cheltuim energia pe acest lucru și, prin urmare, nu putem continua să instruim piloți ucraineni după 2024”, a declarat Poulsen în cadrul unei conferințe de presă luni.

Citeşte şi: Doi moldoveni au fost atacaţi de urs în România – Stiripesurse.md

Primele F-16 daneze sunt programate să ajungă în Ucraina în această vară. Țara va trimite 19 avioane F-16 la Kiev, precum și echipamente pentru avioanele de luptă F-16. De asemenea, Kievul se așteaptă să primească avioane și din Olanda, Belgia și Norvegia.

Danemarca opreşte antrenarea piloților ucraineni pe F-16

Danemarca va termina în curând pregătirea a aproximativ 20 de piloți ucraineni de F-16 la baza aeriană Skrydstrup.

Poulsen a menționat că Ucraina va putea „să își aducă contribuția” la formarea piloților F-16 într-o altă calitate, deși nu a oferit detalii cu privire la formarea viitoare.

În prezent, sunt în curs de desfășurare eforturi pentru instruirea piloților ucraineni de F-16 în România și în Statele Unite.

Danemarca opreşte antrenarea piloților ucraineni pe F-16

Susținător ferm al Ucrainei, Danemarca a alocat deja 64,8 miliarde de coroane daneze, peste 9 miliarde de dolari, în ajutor militar în cadrul fondului său pentru Ucraina pentru perioada 2023-2028.

Danemarca anticipează sosirea a 27 de noi avioane de luptă F-35 – dintre care primul a sosit în Danemarca în septembrie 2023.

Tags: danemarcaF-16F-35piloti ucraineniTroels Lund Poulsen
Externe