Danemarca pregăteşte redeschiderea mall-urilor şi restaurantelor, dar nu se deschide pentru turiştii din alte ţări

Publicat:

Mall-urile, cafenelele şi restaurantele din Danemarca se vor putea redeschide de luni, iar copiii de vârstă mai mare vor putea să se întoarcă la şcoală în cea de-a doua fază a relaxării treptate după măsurile de închidere şi izolare împotriva noului coronavirus, conform unei propuneri a Guvernului de la Copenhaga ce va fi supusă în scurt timp dezbaterii parlamentare, transmite Reuters, potrivit agerpres.

De cealaltă parte însă, Danemarca va rămâne deocamdată închisă, până la o dată încă neprecizată, pentru turiştii proveniţi din alte ţări, notează şi DPA.


Citește și : Cutremur de 6,9 grade în regiunea Kepulauan Babar, Indonezia

“Guvernul propune să redeschidem întregul sector de retail, inclusiv mall-urile, restaurantele şi cafenelele, iar copiii mai mari să-şi recapate vieţile dinainte de această criză”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen, conform agenţiei de presă Ritzau.

Danemarca a fost printre primele ţări care a restrâns dreptul la adunare în locuri publice, a închis şcolile, restaurantele şi barurile în cadrul unor măsuri considerate de succes împotriva răspândirii noului coronavirus.

În prezent, executivul danez a lansat un dialog cu partidele din opoziţie cu privire la planul de relaxare, pe care a promis că-l va publica înainte de 10 mai.

Grădiniţele şi şcolile primare pentru copiii între 6 şi 12 ani au fost deja redeschise de două săptămâni, urmate de frizerii şi alte mici afaceri care s-au redeschis de la 20 aprilie, pe măsură ce numărul de noi infecţii şi de decese a scăzut.

“Toate partidele doresc să deschidă totul, nimeni nu doreşte să menţină părţi din Danemarca închise nici măcar o singură zi mai mult decât este necesar, dar toată lumea înţelege, de asemenea, că trebuie să facem ceea ce este responsabil pentru sănătatea noastră”, a declarat premierul Frederiksen pentru Ritzau.

Ea a adăugat că speră să se ajungă rapid la un acord cu opoziţia pentru ca noile măsuri de relaxare să intre în vigoare din data de 11 mai.

Danemarca a înregistrat o scădere stabilă a numărului de noi infecţii şi a spitalizărilor, ceea ce a determinat-o pe Frederiksen să declare, încă de săptămâna trecută, că răspândirea noului coronavirus se află “sub control”.

În ceea ce priveşte deschiderea ţării pentru turiştii străini, lucrurile nu stau deloc atât de bine. Danemarca nu are niciun plan pentru o redeschidere rapidă a graniţelor, amatorii de vacanţe în această ţară fiind nevoiţi să mai aştepte.

“În situaţia de faţă, turiştii nu trebuie să vină în Danemarca pentru că pot aduce cu ei noi infecţii cu coronavirus”, a declarat miercuri ministrul justiţiei, Nick Haekkerup, în răspuns la o întrebare ce i-a fost adresată în Parlament.

Haekkerup a mai precizat că a aflat despre dorinţa formulată de primarii din câteva oraşe privind redeschiderea graniţei pentru turiştii din Germania vecină, cetăţenii germani formând unul dintre principalele grupuri de turişti de pe piaţa turismului danez.

“Desigur că nu este nici dorinţa mea şi nici a Guvernului de a menţine graniţele închise mai mult timp decât ar fi necesar”, a adăugat el.

Citește și : Borrell: Europa post-coronavirus ar trebui să-şi asigure independenţa sanitară

De cealaltă parte, landul german Schleswig-Holstein a anunţat că îşi redeschide graniţa cu Danemarca începând cu data de 15 mai.

Danemarca şi-a închis graniţele la mijlocul lunii martie, în cadrul măsurilor draconice împotriva răspândirii noului coronavirus.

Până în prezent, în Danemarca, ţară cu o populaţie de 5,8 milioane de locuitori, 9.938 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 şi 506 au decedat de această boală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.