Danemarca repatriază din Siria 19 copii de jihadişti şi trei mame

Publicat:

Guvernul danez a anunţat marţi că îşi propune să repatrieze din Siria 19 copii danezi ai unor jihadişti şi trei mame, din cauza deteriorării condiţiilor umanitare în taberele în care trăiesc aceştia, transmite AFP, potrivit agerpres.

Mult timp reticent faţă de orice formă de repatriere, guvernul a luat această decizie în urma raportului unei comisii însărcinate să studieze condiţiile de repatriere, într-un dosar care divizează capitalele europene.


Citeşte şi: Herbert Marcuse: Filosoful din spatele ideologiei ANTIFA – Black News

‘Situaţia în materie de securitate umanitară în tabere s-a deteriorat, mai ales în tabăra de la al-Hol, unde există o penurie de alimente şi de îngrijiri medicale’, a explicat într-o conferinţă de presă ministrul de externe Jeppe Kofod.

Cei 19 copii din părinţi danezi sau născuţi danezi – Danemarca autorizează din octombrie 2019 retragerea cetăţeniei, printr-o simplă decizie administrativă, jihadiştilor cu dublă cetăţenie plecaţi să lupte în străinătate – au vârste între 1 an şi 14 ani. Ei se află acum în taberele al-Hol şi Roj din Siria, controlate de forţe kurde.

Situaţia umanitară şi eventuala radicalizare a copiilor i-au sensibilizat recent pe membrii majorităţii parlamentare, determinându-i să forţeze guvernul, care până acum se opunea unei intervenţii, să-şi reconsidere poziţia.

După ce premierul Mette Frederiksen afirmase în martie că părinţii nu vor fi avuţi în vedere pentru repatriere, decizia anunţată marţi marchează o nouă cotitură.

‘Trebuie ca aceste femeie să fie pedepsite cât mai sever posibil la revenirea lor în Danemarca’, a declarat ministrul justiţiei, Nick Haekkerup.

Potrivit serviciilor de informaţii daneze PET, mamele se expun de acum încolo urmării penale pentru ‘terorism’ la întoarcerea în ţară.

Citeşte şi: Nancy Pelosi cere un ‘boicot diplomatic’ al JO de la Beijing – Black News

Conform PET, pentru care jihadiştii sunt cea mai mare ameninţarea pentru securitatea ţării, cel puţin 160 de persoane au plecat din Danemarca pentru a lupta în Siria sau Irak. Circa o treime dintre ele au murit în zona de conflict, 32 se află încă acolo şi aproape o jumătate fie au revenit în Danemarca, fie s-au instalat într-o altă ţară.

O altă ţară europeană, Belgia, şi-a anunţat la începutul lui martie intenţia de a ‘face totul’ pentru a repatria din Siria în jur de 30 de copii belgieni.

În decembrie, Germania şi Finlanda au informat că au repatriat din nordul Siriei 18 copii şi cinci femei, unele dintre ele vizate de urmăriri în justiţie în ţara lor pentru apartenenţă la gruparea jihadistă Stat Islamic. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.