X

Danemarca şi Israelul marchează 75 de ani de la evacuarea a peste 7.000 de evrei danezi în Suedia

Preşedintele Israelului şi premierul danez au marcat joi cea de-a 75-a aniversare de la evacuarea în timpul celui De-al Doilea Război Mondial a peste 7.000 de evrei din Danemarca în Suedia, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin şi premierul danez Lars Lokke Rasmussen au depus o coroană de flori la un memorial din oraşul de coastă Gilleleje, la nord de Copenhaga.

Citește și : SUA au dispus suspendarea tuturor zborurilor interne şi internaţionale cu avioanele de vânătoare F-35

Cei doi lideri au participat apoi la o ceremonie la Biserica Gilleleje, unde s-au întâlnit cu persoane care au fost evacuate şi care s-au ascuns în podul bisericii în 1943, înainte de a fi îmbarcate pe vase de pescuit care le-au adus în siguranţă în Suedia.

“Salvarea evreilor danezi a fost un act comun şi spontan provenit din simţul dreptăţii şi al compasiunii cetăţenilor danezi’, a afirmat Rasmussen.

Danemarca a fost ocupată de Germania nazistă între 1940 şi 1945, în timp ce Suedia a fost atunci neutră. Planurile de deportare a aproximativ 7.500 de evrei danezi au fost dezvăluite de un diplomat german şi au condus la un plan de evacuare a acestora. Majoritatea evreilor care locuiau în zona centrală a capitalei Copenhaga au fost aduşi în Suedia la interval de câteva zile din locaţii precum Gilleleje. Pescarii danezi au jucat un rol important în transportarea acestora în Suedia. Mulţi au fost neplătiţi, dar unii au primit sume mari de bani.

Citește și : Cazul Khashoggi: Turcia neagă implicarea unor anchetatori americani

În pofida eforturilor, aproximativ 500 de persoane au fost deportate în lagăre de concentare, inclusiv la Theresienstadt, în Cehoslovacia.

“Şi-au asumat un mare risc pentru ei înşişi şi familiile lor să ne ajute”, a declarat Dan Rosenberg Asmussen, preşedintele comunităţii evreieşti daneze.

Tags: CopenhagadanemarcaevreiGillelejeisraelSuedia
Categorii: DiasporaSinteze