Danemarca vrea să-şi protejeze profesorii în faţa riscului de autocenzură

Publicat:

Guvernul social-democrat din Danemarca a anunţat vineri că vrea să ia măsuri pentru o mai mare protecţie a profesorilor în faţa riscului de autocenzură pe anumite subiecte, cum ar fi caricaturile cu Mahomed, Holocaustul sau drepturile femeilor şi ale persoanelor LGBT+, relatează AFP, potrivit agerpres.

În urma unor propuneri venite atât de la extrema-dreaptă, cât şi de la partidul socialist danez, executivul va începe discuţii cu parlamentul în ianuarie despre “libertatea de expresie şi autocenzură”, a anunţat Ministerul Justiţiei.


“Este inacceptabil ca autocenzura sau cenzura să ajungă în şcoală prin violenţă sau ameninţări, indiferent dacă este vorba de criza privind caricaturile cu Mahomed, Holocaust, chestiunile LGBT+, egalitatea sau libertatea sexuală pentru femei”, a spus ministrul Nick Hakkerup, citat într-un comunicat.

Săptămâna trecută, opoziţia a reuşit să strângă o majoritate în favoarea folosirii în şcolile daneze a unor materiale pedagogice consacrate caricaturilor daneze cu Mahomed şi grava criză care a urmat.

Publicate pentru prima dată de ziarul danez Jyllands-Posten în 2005, aceste desene care voiau să încarneze libertatea de a-l reprezenta pe Mahomed au declanşat un neaşteptat val de reacţii împotriva Danemarcei în mai multe ţări musulmane la începutul lui 2006.

Cele 12 desene au dus la numeroase planuri şi încercări de atentat asupra desenatorilor, cotidianului danez şi Danemarcei în general.

Moartea profesorului francez Samuel Paty, decapitat după ce a arătat caricaturi cu Mahomed la un curs despre libertatea de expresie, a reaprins dezbaterea din Danemarca despre riscurile de “autocenzură” în faţa ameninţărilor fundamentaliştilor.

Criza caricaturilor “este un eveniment marcant al istoriei daneze şi, prin urmare, o parte naturală a educaţiei. Nu trebuie să acceptăm şi nu vom accepta ca profesorii să fie ameninţaţi atunci când îşi fac treaba”, a mai precizat ministerul.

“Toţi profesorii trebuie să se simtă liberi şi în securitate la cursurile lor, iar parlamentul are datoria să asigure acest lucru”, a insistat ministerul.

Violenţele legate de caricaturile daneze au culminat în 2015 cu atentatul încheiat cu 12 morţi asupra săptămânalului de satiră francez Charlie Hebdo la Paris, după ce publicaţia a reluat desenele în 2012.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.