X

Danemarca vrea tunuri israeliene pentru înlocuirea tunurilor franceze Caesar donate Ucrainei

Guvernul danez a anunţat că se află în discuţii cu producătorul israelian Elbit pentru dotarea cu o nouă artilerie mobilă, după ce a decis să doneze Ucrainei toate cele 19 tunuri Caesar de fabricaţie franceză, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Agenţia daneză pentru echipamente militare a început negocieri cu fabricantul Elbit Systems pentru livrarea de piese de artilerie ATMOS şi sisteme de lansatoare de rachete PULS în cele mai bune termene’, a informat joi seară Ministerul Apărării.

Citeşte şi: Boris Johnson a primit 510.000 de lire ca avans la memorii, în timp ce avocaţii săi costă bugetul 220.000

Materialele ar putea fi livrate chiar în cursul acestui an.

‘Lansatoarele de rachete completează noile sisteme de artilerie, pentru că nu este posibil, într-o primă fază, să fie livrată suficientă artilerie pentru a răspunde nevoilor operaţionale ale armatei’, a precizat ministerul danez.

Copenhaga comandase 15 tunuri cu rază lungă grupului francez Nexter în 2017, apoi încă patru în 2019, însă livrările au fost întârziate şi numai patru au fost livrate până acum.

Danemarca are nevoie să înlocuiască rapid aceste piese pentru a asigura contribuţia sa la NATO.

Viitoarele achiziţii sunt ‘importante pentru apărarea daneză şi pentru ca Danemarca să fie în măsură să îşi respecte angajamentele faţă de NATO’, a afirmat ministrul apărării, Jakob Ellemann-Jensen, citat în comunicat.

‘Donaţia către Ucraina lasă un vid de capacitate critic în Apărare’, a subliniat el.

Citește și: Mark Rutte vrea înăsprirea regulilor privind migraţia – Black News

Conform presei daneze, grupul francez Nexter a recomandat guvernului danez să nu schimbe furnizorul, afirmând că poate furniza noi tunuri.

‘Caesar şi-a arătat calităţile pe câmpul de luptă din Ucraina, soldaţii danezi le pot utiliza şi piesele sunt compatibile cu sisteme informatice de apărare daneze. Din aceste trei motive, ar fi nepotrivit pentru minister să cumpere în loc un sistem israelian care nu răspunde niciunui criteriu’, a declarat un purtător de cuvânt al Nexter la televiziunea publică daneză DR.

Tags: ATMOSCAESARdanemarcaElbitfrantaisraelNextertunuriucraina
Categorii: Diaspora