X

Danezii au voie din nou să meargă la film și la muzee

Politicienii danezi au căzut de acord asupra continuării măsurilor de relaxare legate de coronavirus, permiţând intrarea în ţară a cetăţenilor străini care deţin case de vacanţă începând de săptămâna viitoare şi redeschizând imediat muzeele, cinematografele, galeriile de artă şi grădinile zoologice, relatează joi dpa, potrivit agerpres.

Prim-ministrul Mette Frederiksen a anunţat acordul miercuri noapte după peste 10 ore de discuţii cu opoziţia şi partidele care îi sprijină guvernul minoritar social-democrat.

Citește și: CUTREMUR puternic în centrul Mării Mediterane

Conform acordului, persoanele cu reşedinţă permanentă în alte ţări nordice şi Germania pot călători de luni în ţară dacă, de exemplu, deţin o casă de vacanţă în Danemarca sau sunt logodite, au parteneri sau bunici danezi.

Decizia privind redeschiderea frontierelor, închise la jumătatea lunii martie, încă este în aşteptare. Guvernul ar trebui ca până pe 29 mai să ofere informaţii privind redeschiderea frontierelor pentru turismul de vară, luând în considerare apărarea sănătăţii publice.

“Danemarca nu este o insulă, suntem în dialog cu ţările din jurul nostru. Deschiderea trebuie să fie treptată”, a spus dna Frederiksen.

Adunările publice rămân limitate la 10 persoane, dar există planuri pentru a ridica limita în diferite etape începând din iunie.

De miercuri, liceele, programele secundare pregătitoare şi centrele de educaţie pentru adulţi şi-au reluat predarea periodică.

Citește și: Americanii trimit în Taiwan torpile grele MK-48

În timpul pandemiei de coronavirus, ţara a înregistrat până acum 554 de decese cauzate de virus şi peste 11.000 de cazuri.

Grădiniţele şi şcolile până la clasa a 5-a au fost redeschise într-o primă fază la mijlocul lunii aprilie, cu clasele 6-10 reluându-şi activitatea în această săptămână.

Bibliotecile, cafenelele şi restaurantele s-au redeschis de asemenea în această săptămână, la fel ca bisericile şi alte lăcaşe de cult.

Tags: coronavirusdanemarcaMette Frederiksen
Categorii: Diaspora