David Cameron spune că a cerut ajutorul reginei Elizabeth a II-a la referendumul privind Scoţia

Publicat:

Fostul premier britanic David Cameron a dezvăluit joi că a cerut un sprijin discret din partea reginei Elisabeta a II-a în campania pentru referendumul privind independenţa Scoţiei în 2014, “panicat” după sondaje care anticipau o victoriei a taberei ‘Da’, potrivit agerpres.

Întrebat de AFP, Palatul Buckingham a refuzat orice comentariu, dar o sursă apropiată de Palat a spus la BBC că remarca lui Cameron nu a fost primită bine, conversaţiile dintre regină şi interlocutorii săi fiind menite să rămână confidenţiale.


Citește și : Fostul dictator tunisian Zine Abidine Ben Ali a murit în exil

“Nu este în interesul niciunei persoane” de a face publice aceste discuţii, a spus sursa citată.

Cameron a explicat la BBC că o posibilă victorie a taberei pro-independenţă i-a provocat “un sentiment de panică tot mai mare că totul s-ar putea termina prost” şi a solicitat atunci sprijinul reginei, a cărei funcţie îi impune totuşi să rămână neutră.

“Îmi amintesc de conversaţiile pe care le-am avut cu secretarul meu privat şi pe care el le-a avut cu secretarul privat al reginei şi pe care eu le-am avut cu acesta din urmă, fără a cere ceva deplasat sau neconstituţional, ci doar un mic semn despre care credeam că va face diferenţa”, a explicat Cameron într-un documentar despre anii în care s-a aflat la putere şi care este difuzat joi seară, în ziua apariţiei memoriilor sale.

Cu câteva zile înainte de referendumul din septembrie 2014, Elisabeta a II-a şi-a exprimat speranţa că “oamenii vor reflecta foarte atent la viitor”, un comentariu interpretat de unionişti ca un consemn al reginei de a menţine integritatea ţării.

“Deşi foarte succint, (mesajul) a permis o uşoară modificare a percepţiei asupra lucrurilor”, a declarat Cameron la BBC.

Scoţienii au votat în cele din urmă în proporţie de 55% pentru rămânerea în Regatul Unit.

Citește și : Preşedintele Israelului va iniţia duminică seria de consultări pentru desemnarea viitorului prim-ministru

Această dezvăluire a lui Cameron a provocat o reacţie de indignare din partea partidului scoţian pro-independenţă, la putere în Scoţia.

Acest lucru “nu este doar deplasat, dar arată de asemenea cât de disperat era premierul în faza finală a campaniei pentru referendumul scoţian”, a scris pe Twitter Alex Salmond, fost premier scoţian (2007-2014) şi fost lider al separatiştilor scoţieni din SNP.

Odată cu Brexit-ul, SNP a pus pe tapet ideea unei noi consultări în anii următori, fără o dată exactă până acum.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.