David Davis dezminte informaţii de presă potrivit cărora Londra ar fi acceptat să plătească o factură a Brexitului în valoare de 40 de miliarde de lire sterline

Publicat:

Ministrul britanic însărcinat cu Brexitul David Davis a dezminţit duminică informaţii de presă potrivit cărora Regatul Unit ar fi pregătit să plătească 40 de miliarde de lire sterline (aproximativ 45 de miliarde de euro) pentru a-şi încheia socotelile de divorţ cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Această sumă este ”inventată”, a declarat duminică, pentru BBC Davis.


”Nu voi da o cifră pe post. Ar fi ridicol să fac aşa ceva. Însă avem o idee destul de clară de la care vrem să pornim” în acest subiect, a adăugat el.

Premierul britanic Theresa May a promis vineri ”să onoreze” angajamentele pe care ţara sa şi le-a asumat în cadrul bugetului european în curs, fără să ofere vreo cifră în acest sens în discursul de la Florenţa, menit să relanseze negocierile în vederea ieşirii din UE, a căror a patra rundă începe luni.

Potrivit cotidinului The Times, care citează surse europene neidentificate, ea ar fi acceptat să plătească 40 de miliarde de liere sterline, şi anume 20 de miliarde de lire sterline ca pe o controbuţie la bugetul european, până în 2020, iar alte 20 de miliarde de lire sterline în contul ”altor angajamente”.

Aceste angajamente vizează participarea Regatului Unit în proiecte de cercetare şi agenţii ca Europol, potricit tabloidului The Sun.

Partea europeană estimează încheierea tuturor socotelilor divorţului undeva între 60 şi 100 de miliarde de euro, ţinând cont de toate proiectele la care Londra este parte.

David Davis a catalogat totodată drept ”discutabilă” solicitarea UE ca Regatul Unit să contribuie la plata pensiilor funcţionarilor europeni.

Theresa May a propus vineri o perioadă de tranziţie de ”aproximativ doi ani” după Brexit, prevăzut în martie 2019, în care relaţiile dintre UE şi regatul Unit să rămână ca în prezent, în vederea unui divorţ ”blând şi ordonat”.

În privinţa problemei drepturilor cetăţenilor europeni, ea a vrut să dea asigurări spunând că tribunalele britanice ar trebui să se refere la acordul de ieşire şi că ea vrea ca ele ”să ţină cont de hotărârile Curţii de Justiţie a UE” (CJUE) în hotărârile lor.

Însă ministrul său însărcinat cu Brexitul a insistat duminică asupra faptului că Regatul Unit nu va accepta ”în niciun caz” supremaţia CJUE după perioada de tranziţie.

Executivul britanic, care încearcă să afişeze o imagine de unitate, este împărţit între apărărtorii unui Brexit blând – precum ministrul Finanţelor Philip Hammond – şi susţinătorii unei rupturi clare faţă de blocul european – precum şeful diplomaţiei Boris Johnson.

Potrivit The Sunday Telegraph, Boris Johnson se va opune ca noi reguli europene să se aplice în timpul perioadei de tranziţie şi doreşte ca ţara sa poată semna acorduri comerciale cu ţări neeuropene în aceşti doi ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a...

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor Este sezonul vacanțelor, iar de multe ori drumul nostru către relaxare...

Cazul medicului stomatolog din R. Moldova omorât la Brăila // Suspectul, reținut. Bărbatul avea mai multe antecedente penale

Cazul medicului stomatolog din R. Moldova omorât la Brăila // Suspectul, reținut. Bărbatul avea mai multe antecedente penale Bărbatul care ar fi ucis medicul stomatolog...

Netflix continuă să-și crească numărul de abonați și veniturile

Netflix continuă să-și crească numărul de abonați și veniturile Numărul abonaților Netflix a crescut cu 16,5% de la an la an în ultimul trimestru, încă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.