X

David Davis promite un Regat Unit INDEPENDENT după Brexit

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, va încerca vineri să asigure tabăra euroscepticilor cu privire la dorinţa guvernului de la Londra de a tăia cu adevărat punţile cu Uniunea Europeană, după ce afirmaţii făcute de ministrul de finanţe din executivul Theresei May au stârnit indignare, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cu o zi în urmă, Philip Hammond declarase în cadrul Forumului economic mondial de la Davos că ţara sa doreşte o ‘relaţie comercială cât mai strâns posibilă’ cu UE după Brexit, sugerând că Regatul Unit nu se va îndepărta decât ‘foarte modest’ de economia europeană după ieşirea din blocul comunitar.

Citeşte şi: Spitalul groazei în Coreea de Sud. 31 de oameni au ARS de vii – FOTO/VIDEO

Aceste afirmaţii au fost dezavuate de premierul conservator Theresa May, al cărei purtător de cuvânt a afirmat că voinţa Londrei de a părăsi piaţa unică şi uniunea vamală ‘nu pot fi descrise ca fiind schimbări foarte modeste’.

Liderul grupului parlamentar conservator pro-Brexit, Jacob Rees-Mogg, a avertizat-o pe Theresa May împotriva oricărei tentative de a nu respecta votul britanicilor în favoarea Brexit, afirmaţiile sale lăsând să iasă din nou la lumină diviziunile din cadrul majorităţii de guvernământ cu privire la viitoarea relaţie cu UE.

Acuzând guvernul că se lasă ‘intimidat’ de Bruxelles, parlamentarul a subliniat că nu va accepta un model care ‘să ne menţină într-un sistem similar cu piaţa unică şi cu uniunea vamală’.

Aceste tensiuni intervin în timp ce celelalte 27 de ţări membre ale UE să pregătesc să aprobe săptămâna viitoare directivele de negociere pentru o perioadă de tranziţie de doi ani cerută de Londra după ieşirea din UE la 29 martie 2019.

Citeşte şi: Trump îşi schimbă radical politica faţă de VISĂTORI, dar nu renunţă la MARELE ZID american

Negocierile asupra viitoarei relaţii vor continua, dar la mai bine de un an de la Brexit, Londra mai trebuie să precizeze încă ce anume doreşte.

În discursul său de vineri după-amiază, David Davis urmează să promită că ‘în calitate de ţară independentă, în afara Uniunii Europene, Regatul Unit va putea din nou să îşi desfăşoare propria politică comercială’, conform unor extrase din discursul său, difuzate în avans.

El urmează de asemenea să afirme că ţara sa va putea negocia şi chiar semna acorduri comerciale în perioada de tranziţie, care totuşi nu vor putea fi puse în aplicare imediat.

Ministrul a infirmat acuzaţiile lui Rees-Mogg, potrivit căruia Regatul Unit ar putea deveni stat ‘vasal’ al UE pe durata perioadei de tranziţie, în care Londra va continua să aplice regulile pieţei unice şi a uniunii vamale.

Citeşte şi: George Soros îl atacă virulent pe Trump şi atrage atenţia pericolului reprezentat de reţelele sociale

Tags: brexitDavid Davismarea britanieRees-MoggRegatul UnitTheresa MayUniunea Europeană (UE)
Categorii: Știrile zilei