X

David Frost: UE nu pare să-şi îndeplinească obligaţiile asumate în acordul de Brexit privind comerţul cu Irlanda de Nord

Uniunea Europeană nu pare să-şi îndeplinească obligaţiile asumate în cadrul acordului de Brexit de a minimiza barierele comerciale între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, a afirmat luni negociatorul-şef britanic pentru relaţiile cu blocul Celor 27, David Frost, transmite Reuters, potrivit agerpres

Frost a spus într-o audiere în parlament că guvernul britanic doreşte “ceva mai multă flexibilitate în modul în care este implementat acest acord”.

Citește și : Numărul de infectări zilnice din India începe să scadă pentru prima dată în ultimele 25 de zile

“În Acordul de retragere există o prevedere care obligă amândouă părţile să reducă pe cât posibil barierele comerciale între Regatul Unit şi Irlanda de nord şi nu sunt sigur că această obligaţie este dusă la îndeplinire”, a declarat oficialitatea britanică, recunoscând că este nevoie de o “discuţie sinceră în legătură cu riscurile şi problemele reale produse de procedurile excesive”, discuţie care “din păcate nu a avut loc până acum”.

El a admis în acelaşi timp că negocierile cu UE pentru implementarea regulilor comerciale post-Brexit “nu sunt extrem de productive”, asigurând că “progresul este posibil”, dar trebuie evitate aspectele care pot submina procesul de pace din Irlanda de Nord.

Citește și : Supuşii Coroanei britanice sunt invitaţi să planteze copaci pentru jubileul de platină al reginei Elisabetei a II-a

“Purtăm discuţii cu UE pentru a putea remedia aceste dificultăţi. Deocamdată nu am reuşit, dar sper încă să fie posibil în următoarea lună”, a declarat Frost.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Tags: brexitDavid Frostirlanda de nordmarea britanie
Categorii: Diaspora