David van Weel: Susţinem eforturile Moldovei pentru integrarea sa în UE

Publicat:

Asistentul secretarului general adjunct al NATO pentru provocări emergente de securitate, David van Weel, apreciază înalt nivelul actual de cooperare dintre Republica Moldova şi alianţă.

După cum transmite Infotag, el a declarat acest lucru marţi, în cadrul unei conferinţe organizate de Biroul de legătură NATO în Moldova pe tema “Dezvoltarea rezilienţei prin parteneriate”.


Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

“Moldova se confruntă cu consecinţe grave asupra economiei sale din cauza presiunii fără precedent din partea Rusiei. Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei şi consecinţele acestuia la nivel global, inclusiv pentru Moldova, sunt, de asemenea, fără precedent. Suntem recunoscători Moldovei pentru sprijinul acordat Ucrainei”, a spus van Weel.

El a reamintit de summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023, la care liderii ţărilor Alianţei au remarcat necesitatea consolidării parteneriatelor, inclusiv cu Republica Moldova. În cadrul summitului a fost confirmată intenţia de a continua sprijinirea Moldovei pentru ca aceasta să-şi sporească sustenabilitatea şi independenţa politică.

Van Weel a subliniat că acum a fost stabilit un dialog eficient între NATO şi Moldova – “lucrăm împreună pentru a creşte durabilitatea, consolidarea instituţiilor în domeniul securităţii şi apărării”.

“Susţinem eforturile Moldovei pentru integrarea sa în UE. Aceasta este o mare oportunitate pentru ţara dumneavoastră de a lua calea prosperităţii, securităţii şi reformei. Cooperarea noastră contribuie la reforme pe calea către UE. Este vorba de a lucra împreună pentru a putea face faţă provocărilor de securitate”, a spus el.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

Van Weel a atras atenţia asupra ameninţărilor din partea Rusiei.

“Moldova este supusă de mult timp acţiunilor de destabilizare ale Rusiei. Războiul hibrid subminează democraţia şi statul de drept. Folosind aprovizionarea cu gaze ca instrument de şantaj… Moldova a răspuns provocărilor… a găsit noi surse pentru achiziţionarea cu gaze… a luat măsuri serioase pentru asigurarea securităţii energetice”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Persoanele ‘păsări de noapte’, rezultate mai bune la testele de inteligență decât cele care se culcă devreme

Persoanele 'păsări de noapte', rezultate mai bune la testele de inteligență decât cele care se culcă devreme Un studiu efectuat pe pe 26.000 de persoane...

Cum a arătat prințesa Kate la finala de la Wimbledon. Este a doua apariție de la anunțul legat de boala sa

Cum a arătat prințesa Kate la finala de la Wimbledon. Este a doua apariție de la anunțul legat de boala sa Kate Middleton, Prințesa de...

Alec Baldwin le mulţumeşte susţinătorilor săi după anularea procesului pentru omor prin imprudenţă

Alec Baldwin le mulţumeşte susţinătorilor săi după anularea procesului pentru omor prin imprudenţă Actorul american Alec Baldwin le-a mulţumit celor care l-au susţinut după ce...

Postul TV Cartoon Network neagă zvonurile privind închiderea

Postul TV Cartoon Network neagă zvonurile privind închiderea Cartoon Network alungă zvonurile de închidere după un protest viral pe rețelele sociale, reafirmându-și angajamentul față de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.