De 8 Martie, talibanii promit să susţină ‘drepturile Sharia’ ale femeilor afgane

Publicat:

Autorităţile talibane au promis marţi să susţină “drepturile Sharia” ale femeilor afgane, în timp ce organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au exprimat îngrijorări în legătură cu situaţia femeilor şi fetelor afgane sub regimul taliban, informează dpa, potrivit agerpres.

Marcând Ziua Internaţională a Femeii, Ministerul Afacerilor Externe taliban a afirmat într-un comunicat că este angajat în soluţionarea problemelor femeilor afgane în cadrul “nobilii religii a islamului şi tradiţiilor noastre acceptate”.


Citeşte şi: Zelenski retrage forţele de menţinere a păcii ucrainene din toată lumea – Black News

“Ziua Internaţională a Femeii este o mare oportunitate pentru femeile noastre afgane să-şi ceară drepturile legitime”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Zabihullah Mujahid, într-un comunicat separat. “Protejăm şi apărăm drepturile femeilor noastre afgane, cu voia lui Allah”, a adăugat el.

Femeile şi fetele constituie aproape jumătate din populaţia Afganistanului, ţară lovită de o profundă criză.

Aripa dură a regimului taliban a restricţionat sever drepturile femeilor la muncă şi educaţie, după ce talibanii au revenit la putere, anul trecut. Femeile care au manifestat pentru drepturile lor au fost intimidate, au dispărut sau au fost arestate în mod arbitrar, represalii care au stârnit proteste la nivel internaţional.

Într-un comunicat, trimisul special al Naţiunilor Unite pentru Afganistan, Deborah Lyons, a declarat că situaţia femeilor şi fetelor din această ţară a devenit tot mai dificilă, din cauza restricţiilor care le sunt impuse pentru a avea acces la oportunităţi.

Citeşte şi: Zelenski face marele anunț: Ucraina nu mai vrea în NATO și e pregătită să negocieze cu Rusia despre Donbas – Black News

Potrivit Amnesty International, femeile şi fetele afgane nu pot să-şi exerseze pe deplin drepturile lor umane sub regimul taliban, mai ales dreptul lor la educaţie şi muncă.

“În timpul ultimelor şase luni, talibanii au discriminat sistematic femeile şi fetele, introducând politici care au restricţionat sever libertatea femeilor la deplasare şi expresie, şi au subminat accesul tinerelor la educaţie şi locuri de muncă”, a spus Yamini Mishra, director al Amnesty International pentru Asia de Sud.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Messi a vrut să facă show, dar a fost aproape să-și ”îngroape” echipa! Emiliano Martinez, eroul Argentinei

Messi a vrut să facă show, dar a fost aproape să-și ”îngroape” echipa! Emiliano Martinez, eroul Argentinei Argentina a reușit să se califice în semifinale...

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă A început o perioadă sufocantă pentru...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.