X

De astăzi, intră în vigoare noile formulare aferente asigurării obligatorii RCA

De astăzi, intră în vigoare noile formulare aferente asigurării obligatorii RCA

Începând de astăzi, 28 iulie, sunt puse în aplicare formulare noi care vizează asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), potrivit unui comunicat al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Noua poliță RCA va conține un cod QR, prin intermediul căruia deținătorul poliței poate verifica validitatea acesteia și afla clasa bonus-malus. De asemenea, codul oferă posibilitatea de a calcula prima de asigurare, afla istoricul de daune și obține certificatul cu privire la pagube.

În premieră, cererile de despăgubire și procesul-verbal de constatare a pagubelor vor avea un format unic pentru toate societățile de asigurare din Republica Moldova și Biroul Național al Asigurătorilor Auto.

Citește și: Care e importanța asigurărilor în viața noastră? BNM oferă explicații

Dacă până în prezent cererea de despăgubire și procesul verbal erau elaborate individual de fiecare asigurător, conținând informații diferite, odată cu punerea în aplicare a formularelor aprobate de CNPF, modalitățile de plată a despăgubirilor de asigurare devin mai transparente, iar procesul de constatare și evaluare a daunelor este standardizat.

Formularele tipizate, precum și instrucțiunile privind completarea acestora pot fi accesate pe site-ul cnpf.md la rubrica „Consumatori”. Comisia precizează că implementarea formularelor noi nu va avea impact asupra contractelor de asigurare încheiate anterior, care rămân, în continuare valabile până la expirarea valabilității.

Tags: asigurare obligatorieformulareRCA
Social