De astăzi, sancțiuni mai aspre pentru șoferii care urcă beți la volan

Începând cu data de 7 septembrie, cresc considerabil sancțiunile pentru conducătorii auto care urcă la volan beți sau fără permis. Astfel, dacă un șofer este depistat în stare de ebrietate avansată, acesta riscă o amendă de până la 125 de mii de lei sau chiar închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Și refuzul de la testarea alcoolscopică sau testarea antidrog, precum și eschivarea de la examenul medical pentru stabilirea stării de ebrietate se va pedepsi cu amenzi de până la 150 de mii de lei sau cu închisoare pe un termen de la 1 la 4 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce, transmite IPN.

Noile prevederi legale se referă și la gradele de alcoolemie. Mai exact, se majorează concentrațiile de alcool pentru starea de ebrietate alcoolică. Astfel, starea de ebrietate alcoolică cu grad minim va fi de la 0,3 g/l până la 0,7 g/l în sânge sau de la 0,15 mg/l până la 0,35 mg/l în aerul expirat. Până acum aceste valori erau de la 0,3 g/l până la 0,5 g/l în sânge sau de la 0,15 mg/l până la 0,30 mg/l în aerul expirat.


Stare de ebrietate cu grad avansat se va considera, dacă este depășită concentrația de alcool de 0,7 g/l în sânge sau de 0,35 mg/l. Până pe 7 septembrie, gradul avansat se considera dacă concentrația de alcool depășea 0,5 g/l în sânge sau 0,30 mg/l în aerul expirat.

Totodată, este înăsprită răspunderea juridică pentru conducerea vehiculului în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică. Astfel, dacă șoferul are o concentrație de alcool în sânge ce depășește 0,3 g/l sau de vapori de alcool în aerul expirat ce depășește 0,15 mg/l, acesta va fi sancționat cu o amendă de la 35 000 la 50 000 de lei sau cu arest contravențional de la 10 la 15 zile, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la 3 ani.

Citește și: Vulnerabilitate a statului român față de Rusia: ANAF acordă derogări de la aplicarea sancțiunilor internaționale

Și predarea cu bună-știință a conducerii autovehiculului către o persoană care se află în stare de ebrietatea se va sancționa cu amendă de la 35 000 la 50 000 de lei sau cu arest contravențional de la 10 la 15 zile, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la 3 ani.

Dacă concentrația de alcool în sânge depășește 0,7 g/l sau de vapori de alcool în aerul expirat ce depășește 0,35 mg/l ori care se află în stare de ebrietate produsă de substanțe stupefiante, șoferii riscă amendă în mărime de la 75 000 la 125 000 de lei sau cu închisoare de la 1 la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Predarea cu bună-știință a conducerii mijlocului de transport către o persoană care se află în stare de ebrietate sau narcotică, dacă această acțiune a provocat un accident, va fi pedepsită cu amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau cu închisoare de la 1 la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Consumul de alcool sau de substanțe stupefiante de către un șofer implicat în accident rutier se va sancționa cu amendă de la 100 000 la 150 000 de lei sau cu închisoare de la 1 la 4 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Dacă persoana respectivă nu deține permis de conducere sau este privat de dreptul de a conduce, va fi sancționată cu amendă de la 125 000 la 150 000 de unități convenționale sau cu închisoare de la 2 la 5 ani.