X

De ce a fost trimis Petru Iarmaliuc la Procuratura Chișinău

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, afirmă că l-a trimis pe Petru Iarmaliuc de la Procuratura Anticorupție la Procuratura Chișinău, pentru că „nu poate risca cu dosare importante”. Conform lui, însă, Veronica Dragalin poate depune un demers pentru a-l include în grupuri de urmărire penală.

„Eu, în calitate de procuror general, a trebuit să interpreteze legea și să apreciez care riscuri pot apărea în rezultatul interpretării legii.

Citește și : LOVITURĂ de TEATRU! Un general ucrainean a fost condamnat pentru înaltă trădare

Dacă un procuror este delegat în procuratură specializată, nu are stagiu de 4 ani, efectuează acțiuni de urmărire penală, acestea pot fi invocate ca nule de apărare, pe motiv că subiectul care a efectuat măsurile nu întrunește condițiile procurorului de funcție.

Nu pot risca cu dosare importante și acțiuni de urmărire penale, inclusiv percheziții, rețineri și am luat decizia să sistez delegarea procurorilor care nu întrunesc condiția”, a declarat Munteanu.

Șeful interimar de la Procuratura Generală afirmă că procurorul șef anticorupție poate să solicite includerea lui Iarmaliuc sau a oricărui alt procuror în echipele de investigații.

În acest caz, însă, ea va trebui să explice de ce alți subalterni nu fac față atribuțiilor pe care le au.

„Trebuie să văd demersul procurorului șef. Acolo trebuie să fie clar de ce alți procurori din procuratura specializată nu pot livra maximă eficiență la investigații și este necesar ca procurorii respectivi să fie incluși în grupuri de urmărire penală”, a punctat Munteanu.

Recent, de la PA la Procuratura Chișinău au fost transferați doi procurori care au experiență mai mică de patru ani, dar mai mare de trei ani.

Unul dintre ei este Petru Iarmaliuc, devenit cunoscut după ce au fost pornite dosarele pe numele ex-președintelui Igor Dodon. Numele celui de-al doilea procuror nu a fost anunțat.

Petru Iarmaliuc nu a răspuns solicitărilor redacției Realitatea de a face declarații referitor la situație.

Procuratura Anticorupție preciza că „la 31 iulie 2023, Parlamentul a votat în a doua lectură legea nr. 200, pentru modificarea unor acte normative (îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor).

Noua lege a modificat procedura de delegare a procurorilor în procuraturile specializate și anume, procurorii delegați sunt obligați să întrunească condițiile pentru numirea în funcție de procuror în Procuratura Anticorupție, inclusiv minimum 4 ani de activitate.

La momentul când a intrat in vigoare această modificare, în Procuratura Anticorupție activau doi procurori delegați din alte procuraturi care au peste 3 ani dar mai puțin de 4 ani de activitate, inclusiv Petru Iarmaliuc.

Din aceste considerente, după consultare cu Procurorul-Șef Anticorupție, Procurorul General a sistat delegarea acestor procurori care nu întrunesc noile condiții legislative”.

Președinta Comisiei Juridice Numiri și Imunități din Parlament, Olesea Stamate, consideră că noile prevederi ale legii nu pot fi aplicate în cazul deciziilor care au fost luate deja, ci se pot utiliza doar în cazul măsurilor care urmează să fie întreprinse.

Tags: anticoruptiechisinauIon MunteanuPetru Iarmaliuc
Categorii: Justiţie