De ce atacă Statul Islamic Rusia?

Publicat:

De ce atacă Statul Islamic Rusia?

Statul Islamic (ISIS) atacă acolo unde poate. Și unde e lăsat. Și dacă e vorba de o mare capitală a lumii precum Moscova, e mult mai bine, pentru că garantează că difuzorul e mult mai mare. Parisul, Berlinul, Madridul sau Londra știu deja că sunt cadre ideale pentru comiterea unui atac de amploare. Capitala Rusiei nu este mai mică, scrie LA RAZON, potrivit stiripesurse.ro.

Dar, în plus, dacă propaganda islamistă găsește “motive” pentru a-şi justifica atacul, eficiența este mult mai mare, iar în cazul atacului asupra sălii de concerte din Moscova trebuie să-l căutăm în două locuri din lume foarte îndepărtate de Moscova și care au devenit două “curți” vitale pentru interesele Kremlinului.


Citeşte şi: Cei patru presupuşi atacatori din Moscova au fost plasaţi în detenţie preventivă – Stiripesurse.md

Prima este Siria de mai bine de un deceniu, unde intervenția trupelor lui Vladimir Putin a fost crucială pentru a învinge Statul Islamic într-un război cu trei beligeranţi (regimul și opoziția erau ceilalți doi) care amenință să devină perpetuu. ISIS a jurat atunci război Kremlinului și și-a stabilit ca obiectiv răzbunarea pe teritoriul rus, care a suferit deja o duzină de atacuri în ultimii ani.

De ce atacă Statul Islamic Rusia?

Celălalt scenariu care a servit drept răzbunare rece împotriva lui Putin a fost Sahelul, regiunea Africii în care se antrenează teroriști jihadiști și unde Moscova și-a sporit prezența în ultimii ani. Controlul unor țări precum Mali, Burkina Faso sau Niger (ultimul a optat deschis pentru Moscova în defavoarea Washingtonului și Parisului, fosta metropolă) este fundamental pentru Moscova, dar presupune sarcina de a lupta cu taberele de antrenament jihadiste.

Atacul de la Moscova nu a fost însă o surpriză. Pe 8 martie diverse ambasade occidentale, inclusiv cea a Statelor Unite, și-au avertizat cetățenii din Rusia cu privire la posibilitatea unor atacuri iminente în țară, în special la evenimentele de amploare din Moscova, potrivit Efe.

“Ambasada este la curent cu rapoarte care sugerează că extremiștii plănuiesc atacuri împotriva adunărilor în masă de la Moscova, inclusiv concerte”, se arată într-un comunicat al ambasadei SUA.

Pe 7 martie, Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunțat că a neutralizat o celulă ISIS din provincia Kaluga care intenționa să atace o sinagogă din Moscova.
“Teroriștii au opus rezistență armată în timpul arestării lor și au fost neutralizați de focul defensiv”, a informat agenția TASS.

De ce atacă Statul Islamic Rusia?

Pe 3 martie forțele de securitate ruse au eliminat șase suspecți jihadiști într-o operațiune în Ingușeția, în Caucazul de Nord. Comitetul Național Antiterorist a raportat că cei decedați erau membri ai ISIS.

Filiala ISIS din Rusia, cunoscută sub numele de “Wilayat al Quqaz” (provincia Caucaz), a fost fondată de extremistul Rustam Asildarov în 2015, dar se presupune că și-a încetat activitatea după asasinarea acestuia de către guvernul rus în Daghestan în decembrie 2016, spune Efe.

Atacul de vineri de la Moscova este precedat de o altă acțiune împotriva intereselor ruse. Pe 5 septembrie 2023, ISIS a revendicat un atac în apropierea ambasadei Rusiei din Kabul, unde al doilea secretar și un agent de securitate au murit.

Și Rusia, alături de câteva țări precum Pakistan și Iran, și-au menținut ambasada la Kabul după revenirea la putere pe 15 august 2021 a talibanilor, care, în ciuda fundamentalismului lor, sunt rivali ai ISIS.

În septembrie 2015, la cererea președintelui Bashar al-Assad, Rusia a început să susțină guvernul sirian împotriva rebelilor de opoziție și a grupărilor jihadiste, inclusiv ISIS.
Intervenția rusă a fost esențială pentru înăbușirea rebeliunii și înfrângerea Statului Islamic, care a anexat teritorii din Siria “califatului” său din Irak.

Jihadiștii din republicile ruse din Caucaz s-au alăturat Statului Islamic în Siria pentru a lupta cu forțele din propria țară, iar unii s-au întors în Rusia după conflict, reprezentând o amenințare pentru Moscova.

De ce atacă Statul Islamic Rusia?

Pe de altă parte, instabilitatea din Sahel a dus la lovituri de stat pro-ruse în Niger, Mali și Burkina Faso, cu participarea mercenarilor Wagner la lupta antiteroristă a acelor țări, unde există o prezență mare a Statului Islamic și a grupurilor loiale Al Qaeda de asemenea.
Unele regiuni din Mali, de exemplu, au devenit un câmp de luptă între ISIS și forțele guvernamentale susținute de Grupul Wagner, provocând uneori masacre în rândurile civililor.

În această țară Statul Islamic comite asasinate constante și deține în prezent controlul asupra Menaka, o regiune situată în est, lângă granița cu Nigerul.

După ce a preluat provincia și i-a asediat capitala, ISIS se concentrează acum acolo pe patrularea în satele sale și organizarea de mitinguri religioase pentru a-și impune ideologia, într-o zonă în care unii susțin că vrea să-și întemeieze următorul “califat”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia, după ce s-a urcat încet pe șine

O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia, după ce s-a urcat încet pe șine O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia,...

Un bărbat, rănit grav de un rechin pe coasta de est a Australiei

Un bărbat, rănit grav de un rechin pe coasta de est a Australiei Un bărbat a fost rănit grav marţi după ce a fost atacat...

Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în organism

Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în organism Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în...

Cuplu găsit mort după ce a încercat să traverseze cu un iaht Atlanticul

Cuplu găsit mort după ce a încercat să traverseze cu un iaht Atlanticul Cadavrele unui cuplu care a pornit într-o călătorie cu iahtul peste Oceanul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.