De ce deputații s-au răzgândit și vor să readucă publicitatea la jocurile de noroc. Precizările lui Radu Marian

Publicat:

De ce deputații s-au răzgândit și vor să readucă publicitatea la jocurile de noroc. Precizările lui Radu Marian

La aproape doi ani și jumătate după ce au interzis în totalitate publicitatea la jocurile de noroc, deputații PAS s-au răzgândit și vor să readucă această publicitate într-o formulă „restrânsă”, din motive „practice”, așa cum le numește unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul Radu Marian.

Pe micile ecrane ar urma să revină, potrivit unui proiect de lege aflat încă în examinarea Legislativului, publicitatea „la jocurile de noroc cu risc social scăzut, adică loterii și pariuri” în timpul nopții și în timpul transmisiunilor sportive, potrivit moldova.europalibera.org.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Numărul celor care fac pariuri a crescut „ușor” în R. Moldova

În cuvintele lui Marian, publicul de la evenimentele sportive este alcătuit în mare parte din cei care practică pariuri. „Există o audiență care deja urmărește fotbal sau alte sporturi și deja interacționează cu această reclamă care se afișează în timpul evenimentelor sportive internaționale. Și ar fi ilogic ca să nu admiți publicitate aici”, spune în podcastul video „Pe Agendă” Radu Marian, unul dintre autorii inițiativei de a relaxa restricțiile pentru publicitatea la jocurile de noroc.

În Republica Moldova, după lege, există un monopol de stat pe tot ce înseamnă loterie și pariuri, iar împuternicită să administreze și să organizeze activități în domeniul loteriei și al jocurilor de noroc este societatea pe acțiuni Loteria Națională a Moldovei.

„Avem cel puțin în R. Moldova pe site-ul oficial înregistrați aproximativ 40.000 de oameni care se ocupă cu pariurile. Acest număr a crescut ușor”, spune deputatul, care recunoaște că jumătate din cei care practică pariuri o fac pe alte site-uri decât cel oficial.

Nu încasările la buget sunt scopul principal?

Potrivit legiuitorului, 75% din profiturile care se generează de pe urma activităților de jocuri de noroc ajung la bugetul stat. În 2023, în visteria statului au ajuns 290 milioane lei urmare a acestor activități.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

 

Întrebat dacă, prin aceste relaxări ale restricțiilor pe care le propun, reprezentanții partidului de guvernare vor să aducă mai mulți bani în bugetul de stat, Marian susține că „încasările la buget nu sunt scopul principal”.

În noiembrie 2021, când deputații PAS au interzis orice publicitate la jocurile de noroc, explicația lor era că jocurile de noroc afectează cele mai vulnerabile pături sociale și starea financiară a societății în general. Atunci legea a fost criticată inclusiv de unele televiziuni, pentru că le-ar fi lipsit de veniturile din publicitate. Marian recunoaște că, odată relaxate restricțiile, „ca efect secundar”, unele instituții media care difuzează publicitate ar primi „surse suplimentare de bani”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Resturi de dronă, găsite în judeţul Tulcea din România

Resturi de dronă, găsite în judeţul Tulcea din România Resturi de dronă au fost găsite, miercuri, în zona localităţii Ceatalchioi din judeţul Tulcea, informează Ministerul...

IGPF, după reținerea unui angajat al SPF pentru trădare de patrie: ‘Suntem dedicați menținerii integrității și profesionalismului în rândurile noastre!’

IGPF, după reținerea unui angajat al SPF pentru trădare de patrie: 'Suntem dedicați menținerii integrității și profesionalismului în rândurile noastre!' Angajatul Poliției de Frontieră, reținut...

Maia Sandu, întrevedere de rămas-bun cu ambasadorul Ucrainei, Marko Shevchenko

Maia Sandu, întrevedere de rămas-bun cu ambasadorul Ucrainei, Marko Shevchenko Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Marko Shevchenko, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al...

La punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați va fi instituit control coordonat, similar celui de la Leușeni

 La punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați va fi instituit control coordonat, similar celui de la Leușeni La punctul de trecere a frontierei (PTF) Giurgiulești...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.