X

De ce doar moldovenii cu venituri oficiale obținute în R. Moldova sunt eligibili pentru a aplica la proiectul ‘Prima casă’?

De ce doar moldovenii cu venituri oficiale obținute în R. Moldova sunt eligibili pentru a aplica la proiectul ‘Prima casă’?

Conform criteriilor de eligibilitate ale programului de Stat „Prima Casă”, beneficiarul programului sau soțul/soția acestuia trebuie să dispună de venituri oficiale obținute în R. Moldova.

Cu alte cuvinte, moldovenii din diasporă nu pot aplica la proiect. Contactat de Ziarul de Gardă, deputatul Radu Marian, semnatar al amendamentului la inițiativa privind modificările la legea cu referire la implementarea programului, a explicat care este necesitatea unui asemenea criteriu, potrivit zdg.md.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Potrivit lui Marian, prin includerea unei asemenea cerințe s-a urmărit scopul de a evita situațiile în care moldovenii din diasporă continuă să trăiască peste hotare, iar imobiliarele achiziționate prin intermediul proiectului sunt date în chirie.

„Întotdeauna a fost regula că beneficiarul trebuie să fie angajat în R. Moldova sau să fie rezident. Ceea ce noi am introdus este ca o reasigurare că aceste imobile sunt folosite pentru uz propriu, adică sunt folosite pentru ca cineva să locuiască în ele, nu să fie date în chirie sau să fie lăsate goale”, a spus Radu Marian, făcând referire la modificările la legea cu privire la implementarea programului.

Potrivit deputatului, diaspora care vine acasă o să poată participa la program, dar „important este să locuiască” în imobiliare.

„Până acum am avut situații când multe apartamente erau goale. Ele sunt folosite ca investiții. Acesta este unul din motivele de ce am avut o creștere exagerată a prețurilor (n.r. la apartamente). Dacă nu vom controla fenomenul, vom avea o problemă mai mare pe partea de preț. Cei care vor să facă investiții trebuie să o cumpere (n.r. locuința) prin alte metode: fie s-o cumpere, fie să ia un credit ipotecar”, a explicat pentru ZdG Radu Marian.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Parlamentul a votat, pe 31 iulie 2024, în lectura finală extinderea programului „Prima Casă”. Potrivit modificărilor, în legislație va fi prevăzut că beneficiarul va putea folosi locuința cumpărată în cadrul programului doar pentru folosință proprie ori împreună cu membrii familie sale și trebuie să aibă domiciliul permanent în respectiva locuință până la scadența creditului ipotecar.

Din 2018, când a fost lansat și până în prezent, programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a peste 8 mii de locuințe, în valoare totală de 4,5 miliarde de lei. Pe parcursul anului 2023, cele șase bănci comerciale participante au oferit credite garantate de stat în valoare de 16,4 milioane de lei. În aceeași perioadă, beneficiarii au rambursat credite garantate în sumă de 167,4 milioane de lei. Totodată, în anul 2023 au fost activate și executate din contul bugetului de stat opt garanții în sumă totală de 1,9 milioane de lei.

Tags: MoldovaPrima Casă
Social