De ce gazul din Turcia ÎNTÂRZIE să ajungă în R.Moldova

Publicat:

Au trecut, aproape trei săptămâni de când East Gas Energy Trading SRL, o firmă fără vreo activitate economică notabilă de la fondarea ei în aprilie 2020, a semnat cu Botaș din Turcia un contract de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova, începând cu 1 octombrie 2023.

Volumul anunţat de două milioane de metri cubi pe zi semnifică circa 730 de milioane de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă circa 84% din tot consumul de gaze al Republicii Moldova în 2022, fără regiunea transnistreană.


Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

Cine și cum a intermediat contractul

Dar gazul așa și nu a ajuns în Moldova, scrie RISE Moldova, care a discutat cu Nicolai Gaborac, consultant la East Gas Energy Trading și auditor la Moldovagaz, despre cum a fost negociat acest contract și unde este metanul.

Astfel, Gaborac lucrează în continuare la Moldovagaz, „ca specialist principal în cadrul Direcţiei audit intern şi control”, dar și-a luat concediu din cont propriu anume pentru a se implica în tranzacția dintre EGET și Botaș.

„Eu dacă o să vă încep a povesti, aceasta va părea din domeniul fantasticului. Eu, de cum s-a deschis piaţa gazelor din Moldova, în decembrie 2022, am început a-mi da interesul în domeniul acesta, pentru că eu am mai avut activitate în domeniul de trading, încă din Londra, la o companie de brokeraj. […] La Londra mi-am făcut prieteni din diferite locuri. Unul dintre prietenii apropiaţi cu care până în ziua de azi ne vedem este fiul unui influent evreu din Israel.

Deodată vă spun că nu are nimic cu Ilan Şor. E din politică, din primele persoane din Israel”, povestește Gaborac calea pe care a ajuns să negocieze cu compania de stat turcească Botaș.

Unde e gazul

Totodată, el susține că scopul contractului cu Botaș nu vizează piața gazelor din Moldova.

„Noi am luat gaze, dar nu am adus în Moldova. Iniţial nici nu era un aşa scop. […] „Noi când am semnat [acordul cu Botaș], aveam deja tot volumul vândut unui client din regiunea Balcani, dar când săptămâna trecută (2-8 octombrie – n.r.) preţul a scăzut, el a anulat şi ne-a lăsat pe noi fără bani şi cu o sumedenie de gaz şi cu condiţii contractuale cu Botaș. Să te judeci, durează, aşa că am căutat alţi cumpărători”, explică acesta.

Astfel, potrivit lui Gaborac, o parte din primul lot de gaze contractat de EGET de la BOTAȘ a fost vândut unor companii, iar restul a fost depozitat în Ucraina.

În ce privește prețul de achiziție a gazului, Gaborac spune că acesta variază în jurul cifrei de 300 de euro pentru o mie de metri cubi. „Dar preţul e pentru octombrie, pentru noiembrie preţul va fi altul”, accentuează acesta. Și asta pentru că acordul cu compania turcă „este făcut în aşa fel că el îţi permite să renegociezi preţul în fiecare lună, în funcție de piaţă, şi primeşti reducere fixă pentru toată luna înainte, în ultima zi a lunii curente”, scrie RISE Moldova.

Cât despre proveniența gazului, Gaborac spune că la Botaș au spus că undeva 20-25% din gazul care vine la ei este din Rusia, dar acesta este pentru piaţa internă.

Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

„Dar dacă intră în țeavă, el ce, nu se amestecă cu cel de o altă proveniență? Aceasta este mai mult o speculaţie pentru politicieni. Unica ce este tabu este gazul iranian, care nu poate fi acceptat. Noi chiar am cerut un certificat de provenienţă, dar Botaș ne-a spus că nu pot oferi, pentru că nu sunt producători, ci doar traderi”, afirmă Gaborac.

El mai susține că EGET are și în Moldova clienţi cărora le vinde gaze, dar afirmă că acesta nu provine „din volumul procurat de la Botaș, ci din Ucraina sau de pe piaţa liberă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Popşoi: Am depășit perioada cea mai complicată, nu mai depindem de Gazprom

Popşoi: Am depășit perioada cea mai complicată, nu mai depindem de Gazprom „În această săptămână a fost lansată o filială a bursei de la București...

România are doi vicepreședinți în Parlamentul European

România are doi vicepreședinți în Parlamentul European Plenul Parlamentului European a votat, marți, doi români în funcții de vicepreședinte. Din partea grupului social-democrat, Victor Negrescu a...

Ucraina lucrează la constituirea de noi brigăzi pentru a face rotaţii ale trupelor pe front

Ucraina lucrează la constituirea de noi brigăzi pentru a face rotaţii ale trupelor pe front Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marţi cu comandamentul armatei...

Canicula riscă să compromită recolta de floarea-soarelui și cea de porumb din nordul țării

Canicula riscă să compromită recolta de floarea-soarelui și cea de porumb din nordul țării Temperaturile de foc riscă să compromită recolta de floarea-soarelui și cea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.