De ce grecii investesc în proiecte de surse regenerabile în Balcani, mai ales în România și Bulgaria

Publicat:

Marile companii grecești din domeniul energiei văd zona Balcanilor, și în special România și Bulgaria, drept „teren propice” pentru investiții, cu un accent deosebit pe domeniul surselor regenerabile de energie, arată ziarul elen Naftemporiki.

Acordurile de afaceri care au fost anunțate până acum sunt cea mai bună dovadă și, în același timp, prefigurează noi contracte în viitorul apropiat. În primul rând se distinge cazul României, o țară în care toate grupurile energetice grecești importante au în portofoliu cel puțin o tranzacție, cea mai importantă și cea mai mare fiind achiziția Enel România de către PPC, potrivit stiripesurse.


Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

În linii mari, după cum au afirmat manageri din domeniu pentru Naftemporiki, principalul motiv pentru care companiile energetice grecești se uită dincolo de granița de nord a Greciei îl constituie, în primul rând, faptul că pe piețele respective concurența este gestionabilă, permițând accesul unor noi jucători. În al doilea rând, în acest fel, companiile obțin contrabalansarea riscului întrucât sunt prezente pe mai multe piețe și, în al treilea rând, prețurile de pe piețele menționate sunt încă atractive sau, altfel spus, „fluxurile de venituri” («revenues streams») continuă să fie satisfăcătoare.

Avantajele României

De remarcat, după cum precizează aceleași surse, că România se află pe primul loc în preferințele investitorilor în raport cu Bulgaria, prezentând un pachet mai atractiv, care se bazează atât pe profilul pieței, cât și mai general pe caracteristicile țării. Concret, România a dezvoltat un nou regim, destul de favorabil surselor regenerabile de energie, care este lipsit de blocajele înregistrate în cazul Greciei, cum ar fi, de exemplu, facilități în ceea ce privește obținerea autorizațiilor. În același timp, țara dispune de o populație dublă față de cea a Greciei – aproximativ 20 de milioane de locuitori -, cu perspective puternice de creștere pe componenta de consum. Mai exact, manageri din domeniu care cunosc această piață spun că profilul de consum se prezintă ca fiind opus celui al Greciei, în sensul că există un consum industrial mai mare decât consumul casnic.

În plus, România împărtășește prioritățile tranziției energetice cu orizontul 2030, stabilind ținte ambițioase pentru noile proiecte de surse regenerabile, ceea ce pune bazele unor perspective semnificative de creștere în sector.

Calitatea României de membru al Uniunii Europene, existența interconexiunilor electrice în regiune, precum și existența unor piețe bursiere cuplate contribuie la decizia investitorilor de a examina serios extinderea activităților lor în această țară. De remarcat că date similare se regăsesc și în cazul Bulgariei, o țară care totuși, ca piață, se situează pe locul al 3-lea în preferințele investitorilor după Grecia și România, fiind mai puțin matură decât primele două. În orice caz, trebuie considerat că în mod cert „scanarea” piețelor pentru valorificarea oportunităților nu se limitează la România, ci se extinde și la Bulgaria, ierarhizând-o ca prioritate pe prima față de cea de-a doua.

Un motiv suplimentar care face ca aceste piețe să fie atractive pentru companiile grecești care doresc să-și extindă portofoliile „verzi” îl reprezintă și disponibilitatea terenurilor sau cu alte cuvinte spațiul pentru amplasarea proiectelor, atât în ​​sectorul fotovoltaic, cât și în cel eolian. În primul caz, existența unui număr mare de suprafețe oferă o mai mare marjă de acțiune potențialului investitor în raport cu Grecia, în timp ce în al doilea caz, cel al energiei eoliene, sunt disponibile o serie de zone cu potențial eolian bogat, în timp ce în Grecia zonele aferente sunt saturate în sectorul parcurilor eoliene onshore.

De exemplu, companiile se concentrează pe regiuni din estul României și estul Bulgariei, două regiuni care se învecinează cu Marea Neagră, cu potențial eolian foarte bogat, atât pentru parcuri eoliene terestre, cât și pentru parcuri eoliene pe mare. Potrivit unor surse competente, acestea sunt locurile cu cel mai bun potențial din Balcani pentru parcuri eoliene, o tehnologie mai mult decât crucială pentru stabilitatea sistemelor, după cum a demonstrat sincopa bruscă din luna iulie din România, care a contribuit la recenta „febră a prețurilor” pe piețele angro din regiune.

Apoi, diversificarea geografică prin „multinaționalitatea” unui portofoliu elimină riscul expunerii la o singură piață de energie și la problemele care pot apărea pe acea piață la un moment dat în viitor. Dispersia geografică este și mai importantă în cazul surselor regenerabile întrucât asigură o mare diversificare a condițiilor meteorologice și, în consecință, o performanță mai stabilă și mai previzibilă a portofoliului unei companii în ansamblul său.

Acordurile de până acum

După achiziția Enel România, prin care PPC și-a consolidat ferm prezența pe piața energetică din această țară, compania întreprinde în mod constant noi acțiuni în conformitate cu intenția sa de a deveni un important jucător regional energetic în regiunea Europei de Sud-Est.

Pe baza unor proiecte de 600 MW, dar și a altora în curs cu o capacitate de 5.000 MW din acordul cu Enel România, PPC a achiziționat un parc eolian de 84 MW de la grupul rusesc Lukoil, două parcuri fotovoltaice de 210 MW de la Metlen (fostul Mytilineos) și a încheiat un acord obligatoriu de vânzare-cumpărare cu Evryo Group pentru achiziția portofoliului de surse regenerabile, care include proiecte cu o capacitate totală de 629 MW în exploatare și aproximativ 145 MW în curs dezvoltare. Odată cu finalizarea celui mai recent acord cu Evryo, portofoliul operațional de surse regenerabile deținut de PPC în România se va dubla, iar capacitatea totală instalată a grupului va ajunge la 5,3 GW.

Se reamintește că acorduri similare au fost anunțate de celelalte mari grupuri energetice grecești. Motor Oil a anunțat intrarea într-un joint venture cu Alive Renewable (51%), o subsidiară a Premier Energy, pentru dezvoltarea a 2 centrale electrice cu o putere de 86 MW, cu baterii pentru stocare. La fel, Helleniq Energy, prin subsidiara sa HELLENiQ Renewables, a semnat un acord angajant cu Metlen pentru construirea și achiziția a 4 parcuri fotovoltaice în sudul României, cu o capacitate totală de 211 MW.

În construcții

Interesul investițional nu se limitează doar la sursele regenerabile, compania Intrakat și-a stabilit ca prioritate piața românească pentru atingerea obiectivului de a-și dubla portofoliul de lucrări în execuție, iar Grupul AVAX implementează în România unul dintre cele mai mari proiecte energetice din Europa, o centrală cu ciclu combinat (Centrala Electrică Mintia), cu o capacitate totală de 1.750 MW.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Printre „jucătorii” activi din regiune se numără și compania Metlen, însă cu un model de business diferit bazat pe Planul de Rotație a Activelor, care pune mai mult accent pe dezvoltarea și ulterior vânzarea proiectelor, sub formă de EPC, decât pe acumularea, dezvoltarea și exploatarea unui portofoliu de surse regenerabile, cum este cazul companiilor menționate anterior.

Activitatea sa este extinsă deja în țări precum România, Bulgaria, Italia și Croația, cu un obiectiv ferm de a-și extinde și mai mult prezența în regiunea Europei de Sud-Est. Trebuie menționat, în final, că Grecia s-a clasat pe locul 5 printre principalele țări investitoare în România în anul 2023 (față de locul 8 ocupat în 2022), investițiile totale crescând la 2,44 miliarde euro, de la 1,5 miliarde euro în 2022, în principal datorită achiziția Enel de către PPC, care reprezintă 5% din total (3,29% în 2022).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Casa folosită la filmarea peliculei horror cult ‘Poltergeist’, scoasă la vânzare

Casa folosită la filmarea peliculei horror cult 'Poltergeist', scoasă la vânzare Casa folosită la filmarea peliculei horror cult "Poltergeist" este scoasă la vânzare pentru modica...

Ed Sheeran a devenit acţionar minoritar la clubul din Premier League Ipswich Town

Ed Sheeran a devenit acţionar minoritar la clubul din Premier League Ipswich Town Clubul Ipswich Town, promovat în Premier League la finalul sezonului trecut, a...

Lady Gaga şi Bruno Mars au lansat împreună o baladă pop şi soul intitulată ‘Die with a smile’

Lady Gaga şi Bruno Mars au lansat împreună o baladă pop şi soul intitulată 'Die with a smile' Lady Gaga şi Bruno Mars au făcut...

CNAM a efectuat transferul pentru salariile pe luna iulie ale medicilor rezidenți

CNAM a efectuat transferul pentru salariile pe luna iulie ale medicilor rezidenți Peste 17 milioane de lei au fost transferați de Compania Națională de Asigurări...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.