De ce NU au comentat liderii de la Chișinău retragerea președintelui Joe Biden din cursa prezidențială americană

Publicat:

De ce NU au comentat liderii de la Chișinău retragerea președintelui Joe Biden din cursa prezidențială americană

Decizia președintelui american Joe Biden de a renunța să candideze la un nou mandat este una istorică, iar lipsa de reacție a Chișinăului față de acest moment politic crucial pentru SUA este, cel puțin, neînțeleasă, afirmă analistul politic Nicolae Negru în podcastului „Dincolo de Știri”, transmite RADIO EUROPA LIBERĂ.

„Asta nu înseamnă implicare în afacerile interne ale SUA, cum au spus unii politicieni din opoziție. E o apreciere a gestului pe care l-a făcut Joe Biden. Este un gest istoric chiar în istoria Statelor Unite, de aceea politicienii moldoveni nu ar trebui să se concentreze pe propria toloacă, fiindcă acolo nu vor descoperi mare lucru”, a spus Nicolae Negru.
Biden, care a organizat în mandatul său câteva Summituri pentru Democrație pentru a arăta că democrațiile sunt mai eficiente decât regimurile autocrate, și-a anunțat decizia la 21 iulie, iar câteva zile mai târziu a explicat că se retrage din cursa prezidențială pentru a salva democrația în propria țară.


Citeşte şi: Erdogan ameninţă Israelul cu intervenţia militară – Stiripesurse.md

El și aliații săi din Partidul Democrat cred că democrația americană ar fi pusă în pericol dacă republicanul Donald Trump ar câștiga președinția Statelor Unite, iar Biden s-a retras din cursa prezidențială în favoarea vicepreședintei americane Kamala Harris, în momentul în care a fost convins că ea are șanse mai mari contra lui Trump.

De ce NU au comentat liderii de la Chișinău retragerea președintelui Joe Biden din cursa prezidențială americană

Decizia lui Biden a fost lăudată de mulți aliați europeni ai Statelor Unite. Dar la Chișinău, președinta Maia Sandu, care s-a întâlnit cu Biden inclusiv ca invitată proeminentă la Summitul Democrației de la Varșovia (în februarie 2023), nu a comentat-o.

Pentru analistul politic Igor Boțan, este o atitudine „foarte precaută” din partea unor politicieni moldoveni care au „simțul realității”, țin cont de „potențialul R. Moldova în raport cu potențialul SUA”.

Contextualizând, Igor Boțan a amintit despre vizita lui Joe Biden în R. Moldova în aprilie 2011, când acesta deținea funcția de vicepreședinte al SUA, sub administrația președintelui Barack Obama, și care la plecare a declarat că va reveni să vadă rezultatele „istoriei de succes” a R. Moldova.

De ce NU au comentat liderii de la Chișinău retragerea președintelui Joe Biden din cursa prezidențială americană

„Și aceste rezultate au fost, de fapt, o catastrofă pentru R. Moldova. Așa că înțelegem de ce atât autoritățile, cât și alți politicieni, inclusiv cei care atunci au fost de prim rang și l-au întâmpinat pe Joe Biden, acum au atitudini, așa, foarte, foarte modeste”, spune Boțan.

După el, și Nicolae Negru a spus că Statele Unite se află într-un moment de inflexiune care poate determina, pentru zeci de ani înainte, viitorul acestei țări și chiar al întregii lumi, inclusiv a spațiului în care se află R.Moldova.

Este și un indiciu al modului în care funcționează o democrație, a menționat Nicolae Negru, explicând de ce politicienii moldoveni ar fi trebuit să reacționeze la decizia luată de Joe Biden, așa cum au făcut imediat mulți lideri politici europeni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fibrele alimentare care ar putea înlocui medicamentele de slăbit, precum Ozempic

Fibrele alimentare care ar putea înlocui medicamentele de slăbit, precum Ozempic Medicamentele de slăbit, precum Ozempic, ar putea fi înlocuite de fibre alimentare. Cel puțin,...

SUA anunţă un nou pachet de ajutor american pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari

SUA anunţă un nou pachet de ajutor american pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari SUA au anunţat luni un nou pachet...

Cea mai mare rată de ocupare a femeilor în câmpul muncii, înregistrată din ultimii 6 ani

Cea mai mare rată din ultimii 6 ani de ocupare în câmpul muncii a femeilor În acest an, 2024, s-a înregistrat cea mai mare...

Rusia a anulat interdicția privind importul de fructe și legume din Găgăuzia

Rusia a anulat interdicția privind importul de fructe și legume din Găgăuzia Rosselhoznadzor a ridicat interdicția privind importul de fructe și legume din Găgăuzia în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.