De ce SUA nu sunt de acord ca România și Polonia să doboare dronele rusești vizând teritoriul Ucrainei. Explicația Pentagonului

Publicat:

De ce SUA nu sunt de acord ca România și Polonia să doboare dronele rusești vizând teritoriul Ucrainei. Explicația Pentagonului

Washingtonul a răspuns joi solicitării reînnoite a Ucrainei ca aliații din țările membre NATO să doboare dronele rusești, așa cum se întâmplă în cazul Israelului, sugerând că o astfel de acțiune ar implica SUA în război. Situația celor două țări e diferită, a explicat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

Întrebată de jurnaliști de ce Occidentul nu poate ajuta Ucraina să doboare rachete rusești, așa cum a procedat recent în cazul atacului Iranului asupra Israelului, secretara de presă adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, a subliniat că vorbim de „două peisaje și câmpuri de luptă foarte diferite”, potrivit stiripesurse.


Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

„Preşedintele s-a angajat ca Statele Unite să nu trimită trupe la sol în Ucraina, dar sprijinim Ucraina în eforturile sale de a-şi recăpăta teritoriul suveran”, a precizat ea.

Doborârea unor ţinte, să zicem de pe teritoriul polonez sau românesc, ar însemna trupe la sol? a vrut să ştie un jurnalist.

„Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit. În acest moment, considerăm că Ucraina a reuşit să se apere cu succes împotriva atacurilor ruseşti asupra oraşelor, populaţiei şi infrastructurii sale. Şi vom continua să ne asigurăm că au sprijinul de care au nevoie pentru a face asta”, a subliniat Singh.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a remarcat faptul că țările membre NATO învecinate cu Ucraina ar putea ajuta la doborarea țintelor aeriene rusești deasupra Ucrainei, dar că partenerii „nu sunt încă pregătiți” pentru acest lucru.

„Ceea ce funcționează pe cerul Orientului Mijlociu și ajută Israelul să se apere poate funcționa la fel de bine și pe cerul din partea noastră de Europa – în Ucraina – şi poate contribui la salvarea de vieţi”, a spus el pe 3 octombrie.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

„Există soluții tehnice specifice și tactici destul de eficiente”, a subliniat Zelenski.

„Astăzi am discutat despre acest lucru cu Mark Rutte şi vom continua să convingem toţi partenerii noştri de ceea ce trebuie să fie pus în aplicare – de ceea ce este nevoie pentru a proteja eficient cerul”, a conchis liderul ucrainean.

În mai multe rânduri, autoritățile române au descoperit epavele unor drone rusești vizând teritoriul Ucrainei în apropierea graniței cu Ucraina. Încălcări ale spațiului aerian de către dronele sau rachetele rusești au fost raportate și de Moldova, Letonia și Polonia, relatează Kyiv Independent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de...

Fostul Aeroport Internațional Cahul, scos la vânzare pentru 2,5 milioane de euro

Fostul Aeroport Internațional Cahul, scos la vânzare pentru 2,5 milioane de euro Fostul Aeroport Internațional Cahul, din Republica Moldova, a fost scos la vânzare, la...

Bursa Președintelui se dublează în anul de studii 2024-2025

Bursa Președintelui se dublează în anul de studii 2024-2025 15 studenți și elevi vor primi bursa prezidențială majorată în acest an de studii. Mai exact,...

POLITICO: Europa are cu adevărat un comisar pentru apărare. Dar nu unul numit de Ursula von der Leyen

POLITICO: Europa are cu adevărat un comisar pentru apărare. Dar nu unul numit de Ursula von der Leyen Lituanianul Andrius Kubilius este candidatul oficial pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.