De ce vrea Kim Jong-un să trimită sateliţi pe orbita spaţială

Publicat:

De ce vrea Kim Jong-un să trimită sateliţi pe orbita spaţială

Coreea de Nord avansează în demersurile sale spațiale, chiar dacă s-a confruntat cu o altă defecțiune a rachetei joia aceasta. Phenianul și-a propus o nouă lansare pentru octombrie, însă experții consideră că succesiunea rapidă de lansări ar putea contribui la aceste eșecuri.

Potrivit presei de stat, recenta încercare a Coreei de Nord de a lansa un satelit de recunoaștere a eșuat din cauza unor complicații la a treia etapă a rachetei. Acest lucru vine la scurt timp după zborul de debut al rachetei Chollima-1, cu planuri pentru o altă lansare în octombrie, notează Reuters, transmite Știri.md.


Citeşte şi: Ucraina a BOMBARDAT furibund Crimeea! Zeci de ruşi ar fi murit sau au fost răniţi

Jeffrey Lewis, un renumit expert în rachete de la James Martin Center for Nonproliferation Studies, s-a arătat surprins de anunțul îndrăzneț al Coreei de Nord privind o lansare în octombrie. El a menționat pe platforma de mesagerie X (fostul Twitter): “Este rar ca ei să fie atât de specifici în legătură cu planurile lor”.

Se pare că oamenii de știință nord-coreeni au rectificat problemele care au afectat lansarea inițială a Chollima-1. Cu toate acestea, eșecul recent a fost atribuit unei funcționări defectuoase a “sistemului de explozie de urgență” din a treia etapă. Acest sistem, speculează experții, este conceput pentru a dezmembra în siguranță rachetele pentru a evita resturile mari în timpul unor incidente.

Sateliți pentru a supraveghea militar SUA

Chang Young-keun, profesor în cadrul Universității Aerospațială din Coreea de Sud, a comentat situația. “Anunțul unei a treia lansări într-un interval atât de scurt de timp sugerează încrederea în etapele rachetelor lor. Probabil că au identificat problema cu sistemul de urgență prin intermediul datelor de telemetrie”, a declarat acesta.

În timp ce obiectivul Coreei de Nord este de a stabili un sistem de sateliți fiabil pentru a supraveghea activitățile militare ale SUA și Coreei de Sud, potențialul Chollima-1 rămâne de văzut.

De ce vrea Kim Jong-un să trimită sateliţi pe orbita spaţială

Cu toate acestea, calendarul strâns dintre lansări a ridicat semne de întrebare. Yang Uk, de la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, a remarcat: “Programul rapid ar putea fi mai mult pentru a prezenta realizările lui Kim Jong Un decât pentru a obține un succes operațional”.

Tandem cu lansările de sateliți ale Seulului

Lansarea inaugurală a Chollima-1, la sfârșitul lunii mai, a fost sincronizată îndeaproape cu prima desfășurare de sateliți a Coreei de Sud folosind o rachetă de producție proprie. Acest lucru a dus la speculații potrivit cărora Coreea de Nord ar putea fi într-o cursă pentru a-și egala omologul din sud.

Comparativ, Coreea de Sud a avut nevoie de aproape un an între fiecare lansare a rachetei sale Nuri, care a avut un parcurs impecabil, spre deosebire de încercările Coreei de Nord. Yang Moo-jin, un cercetător de la Universitatea de Studii Nord-Coreene, a opinat că luna octombrie ar putea fi ultima fereastră fezabilă a lui Kim pentru o lansare de satelit reușită în acest an, având în vedere condițiile dificile de iarnă.

Lee Choon-geun, un cercetător respectat de la Institutul de Politici Științifice și Tehnologice din Coreea de Sud, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la natura netestată a satelitului în spațiu. “Sunt sceptic în ceea ce privește capacitatea Coreei de Nord de a înțelege proiectele științifice la scară largă. Un alt eșec ar putea fi la orizont”, a avertizat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.