X

De frica unui atac în Coreea de Nord, senatorii democraţi vor să-i limiteze puterea lui Trump

Senatori democraţi din Statele Unite au iniţiat eforturi pentru a-l împiedica pe preşedintele Donald Trump să poată decide lansarea unui atac preventiv, nuclear ori convenţional, împotriva Coreei de Nord, informează site-ul revistei Newsweek, potrivit mediafax.

Senatorii democraţi Chris Murphy, Corey Booker şi Brian Schatz vor prezenta un proiect de lege care va oferi Congresului SUA puterea de a decide prin vot lansarea unui atac nuclear neprovocat.

Citeşte şi: Twitter BLOCHEAZĂ conţinuturile sponsorizate de Russia Today şi Sputnik

“Ameninţările lui Donald Trump la adresa Coreei de Nord sunt reale”, a declarat senatorul Chris Murphy, explicând că el şi colegii lui vor încerca să modifice legislaţia astfel încât să fie limitată autoritatea executivă de a utiliza arme convenţionale sau atomice.

“Proiectul de lege elaborat împreună cu Brian Schatz şi Corey Booker arată clar că orice atac preventiv împotriva Coreei de Nord – nuclear ori convenţional – este ilegal”, a subliniat Chris Murphy.

Senatorii democraţi i-au îndemnat pe colegii republicani care au disensiuni cu Donald Trump să susţină iniţiativa legislativă. “Este şansa dumneavoastră de a limita cea mai periculoasă prerogativă a acestui preşedinte – cea de a lansa un război. Oricum, lansarea unui atac nuclear neprovocat în lipsa unei ameninţări iminente la adresa Statelor Unite deja este un act ilegal”, argumentează senatorul Chris Murphy.

Citeşte şi: Surpriză totală în Spania. Premierul Cataloniei a anunțat că exclude ANTICIPATELE cu o zi înainte de votul cheie din Senat când s-ar putea decide suspendarea autonomiei regiunii

În discursul rostit la Adunarea Generală ONU, în septembrie, Donald Trump a avertizat că va “distruge” Coreea de Nord în cazul în care liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, va asuma “misiunea sinucigaşă” de a ameninţa Statele Unite. “În Coreea de Nord există un regim depravat, o bandă de criminali. Dacă acest om al rachetelor, Kim Jong-Un, se va angaja în misiunea sinucigaşă de a ameninţa SUA, vom distruge total Coreea de Nord”, a declarat Donald Trump. Recent, Donald Trump a afirmat că “negociatorii americani” au fost făcuţi “să pară proşti”, subliniind că “un singur lucru va funcţiona” în cazul Coreei de Nord, o referire la o posibilă intervenţie militară.

La rândul său, Coreea de Nord a ameninţat Statele Unite că este pregătită să riposteze cu “atacuri nucleare” la orice eventuală agresiune americană, în contextul avertismentelor lansate de Administraţia Donald Trump. Kim In-Ryong, adjunctul ambasadorului Coreei de Nord la Naţiunile Unite, a atras atenţia că tensiunile din Peninsula Coreea riscă să conducă la izbucnirea “în orice moment” a unui “război 

Tags: Brian SchatzChris MurphyCoreea de NordCorey BookerDonald TrumpKim In-RyongKim Jong Un
Categorii: Știrile zilei