X

De la începutul anului, au fost înregistrate peste 260 de incendii la gropile de gunoi

De la începutul anului, au fost înregistrate peste 260 de incendii la gropile de gunoi

Peste 260 de incendii la gropile de gunoi au fost înregistrate în primul semestru al anului 2024. Cele mai multe focare au fost in raioanele Ialoveni, Strășeni și Hîncești. Arderea deșeurilor poluează aerul, apa, solul şi sunt un pericol pentru sanatatea cetatenilor.

GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: Această groapa de gunoi de langa satul Drăgușenii Noi, raionul Hâncești si fumegă de mai bine de zece zile. Localnicii spun ca afara si in case se simte mirosul greu de fum, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Deşeurile ard mocnit in mormanul adunat de mai bine de zece ani.

CONSTANTIN CORNIŢĂ, primar, comuna Drăguşenii Noi: Este greu de stins în totalitate deoarece a ajuns focul la stratul de desupt şi acolo nu poate să pătrundă apa. Ne-am înţeles să vină cu excavatorul să săpăm

Raionul Hânceşti este printre cele în care au fost înregistrate cele multe incendii la gropile de gunoi.

VASILE MORARU, şef, Inspecţia pentru Protecţia Mediului Hânceşti: Din luna aprilie, până la începutul lunii august, avem înregistrate 18 cazuri de incendiere a depozitelor de deşeuri pe întreg raionul Hânceşti. Noi avem o problemă deoarece toate depozitele de deşeuri sunt selectate prin dezia consiliului formal. Nici unul nu este autorizat ca primăriile să primească fonduri ca să le gestioneze corect.

Potrivit Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, în Republica Moldova sunt peste 1100 de depozite de deşeuri iar marea majoritate sunt exploatate necorespunzător.

ION BULMAGA director, Inspectoratul pentru Protecția Mediului: Majoritatea nu au un gard de protecţie. Drumurile către aceste depozite către deşeuri municipale nu sunt întreţinute corespunzător. Nu este asigurată colectarea selectivă, pe compartimente a deşeurilor fapt ce duce la amesticarea acestora şi ulterior la autoaprindere în urma biogazului eliminate în procesul de fermentare.

Multe dintre incendii se produc din motive naturale dar sunt şi cazuri în care sunt provocate intenţionat.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

LILIANA PUŞCAŞU ofiţer de presă, IGSU: Un caz a fost înregistrat în Căuşeni, unde un bărbat a primit şi o amendă de peste 15 mii de lei, întrucât practic a fost prins în flagrant atunci când dădea foc acestor deşeuri. Îndemnul nostru faţă de cetăţeni este să se pătrundă de responsabilitate şi să nu aprindă aceste deşeuri cu atât mai mult că acestea pot crea probleme şi pentru ecosistemul nostru.

De la începutul anului, Inspectoratul pentru Protecţia mediului a dat peste 940 de amenzi, în valoare de 761 de mii de lei, pentru nerespectarea regulilor de gestionare a deşeurilor.

Tags: gunoiIaloveniincendiiStrăşeni
Social