X

De la începutul verii au fost înregistrate 69 cazuri de șoc anafilacticprovocate de înțepături de albine sau viespi

De la începutul verii au fost înregistrate 69 cazuri de șoc anafilactic provocate de înțepături de albine sau viespi

De la începutul verii până în prezent au fost înregistrate 109 cazuri de șoc anafilactic, inclusiv 69 provocate de înțepături de albine sau viespi, iar 2 persoane au decedat. În timp ce o parte dintre oameni spun că solicită ambulanța atunci când sunt înțepate de viespi, alții susțin că nu folosesc niciun medicament și așteaptă să treacă durerea de la sine.

Unii cetățeni afirmă că li s-a întâmplat să fie înțepați de viespi, în timp ce alții cunosc despre faptul că acestea pot provoca șoc anafilactic, potrivit radiomoldova.md.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Atunci când o persoană suferă un șoc anafilactic trebuie să se adreseze în mod urgent la spital, întrucât acesta poate dura doar câteva minute sau câteva ore, timp în care pacientul mai poate fi salvat, a menționat medicul alergolog Cristina Toma.

Șocul anafilactic este o scădere bruscă a tensiunii arteriale, el poate să ducă și la deces. Anafilaxia poate fi cauzată de viespi și albine, în unele cazuri rare și de păianjeni. Copii pot avea anafilaxie din cauza nucilor, iar unii adulți la grâu“.

În luna iunie au fost înregistrate 47 de cazuri de șoc anafilactic, dintre care 31 provocate de înțepături de albini sau viespi. În iulie au fost raportate 51 de cazuri, dintre care 32 de la înțepături de insecte, a precizat purtătoarea de cuvânt de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Vladislava Ceban.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

În această perioadă au fost raportate două cazuri de șoc anafilactic la înțepături de insecte soldate cu deces. Pe 22 iunie a decedat în raionul Soroca un bărbat de 64 de ani, iar pe 5 august un bărbat de 52 de ani din raionul Hîncești care a decedat în prezența ambulanței“.

Precizăm că șocul anafilactic reprezintă o reacție alergică severă care pune în pericol viața. Acesta se poate produce de la expunerea la o substanță alergică, la un medicament, la un alergen alimentar sau de la o înțepătură de insecte. Simptomele caracteristice șocului anafilactic se pot declanșa brusc sau pot apărea după câteva ore, acestea fiind dificultăți de respirație; bătăi de inimă accelerate; vomă și pierderea cunoștinței.

 

Tags: albineCristina Tomaşoc anafilacticviespi
Sănătate