De unde şi la ce preţ a cumpărat Energocom gaze în lunile iunie şi iulie

Publicat:

De unde şi la ce preţ a cumpărat Energocom gaze în lunile iunie şi iulie

În lunile iunie-iulie 2023, în baza solicitărilor companiei Moldovagaz, societatea Energocom a desfășurat mai multe licitații în cadrul cărora a achiziționat din surse financiare proprii circa 300 milioane metri cubi de gaze naturale.

Potrivit Energocom o parte din acestea sunt destinate pentru consum curent, iar cealaltă parte au fost stocate în depozite subterane din România și Ucraina, urmând a fi utilizate în sezonul rece 2023-2024, transmite mold-strret.com.


Gaze la un preţ de circa 425 de dolari pentru o mie de metri cubi

“Ca și în cazul altor licitații, la concursurile respective au fost prezenți reprezentanți ai mai multor instituții, printre care: Agenția Proprietății Publice (acționar unic al SA Energocom), Ministerul Energiei, Corpul de control al prim-ministrului, structuri de forță, dar și reprezentanți ai societății civile”, precizează compania.

Costul total al achizițiilor a constituit peste 116,54 milioane de euro, iar prețul mediu ponderat fiind de 34,45 EUR/MWh. La acesta se adaugă costurile de logistică în mărime de circa 8,92 milioane de euro (aproximativ 2,64 EUR/MWh) care presupun cheltuieli de transport al gazelor naturale și costuri de înmagazinare.

Toate tarifele aferente transportării și înmagazinării gazelor naturale sunt publicate pe paginile web ale operatorilor sistemelor de transport, susţine Energocom.

Astfel, costul mediu ponderat al achizițiilor, transportării și înmagazinării gazelor naturale a constituit circa 37,09 EUR/MWh, sau 424,91 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Furnizori sunt companii Grecia, Ungaria, Polonia, România și Elveția

Energocom precizează că potrivit clauzelor contractuale privind confidențialitatea, este restricționată de a face publice detaliile contractelor respective.

Cu toate acestea, Energocom informează că toate tranzacțiile din iunie şi iulie 2023 sus au fost încheiate cu companii din Grecia, Ungaria, Polonia, România și Elveția.

De unde şi la ce preţ a cumpărat Energocom gaze în lunile iunie şi iulie

De notat că la procedura de anul trecut au fost calificate șapte companii: AXPO Group (AXPO Ukraine și AXPO Bulgaria), ERU (ERU Europe din Austria), OMV-Petrom SA din România și Austria, PGNiG Group din Polonia (împreună cu PGNiG Supply and Trading din Germania), Romgaz din România, EP Commodities din Cehia și DXT din Ucraina și Elveția.

Achizițiile au fost efectuate în perioada 17 octombrie 2022 și până pe 10 ianuarie 2023, când Energocom a organizat 130 de licitații, în urma cărora au fost semnate 47 de tranzacții, gazul fiind procurat la cel mai bun preț, a precizat anterior Victor Bînzari, managerul Energocom.

Mai mulți politicieni, dar și unii experți au criticat modul cum au fost efectuate achizițiile, susținând că s-a cumpărat o cantitate excesivă de gaze la un preț mare, care a lovit în consumatorii finali, care au achitat un tarif de circa 29 de lei pentru un metru cub de gaze din octombrie 2022 și până în luna iunie 2023.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este ‘nemaiîntâlnită la om’

O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este 'nemaiîntâlnită la om' O ciupercă patogenă necunoscută anterior, capabilă să infecteze oamenii, a fost descoperită...

‘Schimbarea aici și acum’, sloganul Nataliei Morari în cursa prezidențială: Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale

'Schimbarea aici și acum', sloganul Nataliei Morari în cursa prezidențială: Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale „Schimbarea aici și acum” – este sloganul de...

Deciziile summitului NATO, importante și pentru R.Moldova

Deciziile summitului NATO, importante și pentru R.Moldova Summitul NATO de la Washington a demonstrat unitatea și puterea Alianței Nord-Atlantice, chiar dacă războiul brutal de agresiune...

Grapini: Șoșoacă nu a făcut decât să strice imaginea României

Grapini: Șoșoacă nu a făcut decât să strice imaginea României Europarlamentarul Maria Grapini, aflată la al treilea mandat, a declarat joi, la Antena 3, că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.