X

De Ziua Internaţională Anticorupţie, preşedintele GRECO îndeamnă lumea politică să conducă prin ‘puterea exemplului’

Preşedintele GRECO, Grupul de state împotriva corupţiei, organismul anticorupţie al Consiliului Europei, îi îndeamnă pe politicieni să conducă prin “puterea exemplului”, într-un mesaj difuzat luni pentru a marca Ziua Internaţională Anticorupţie, transmite şi agerpres.

Mesajul preşedintelui GRECO vine în contextul în care “în prea multe ţări suntem martorii unor comportamente corupte sau lipsite de etică din partea persoanelor care răspund de instituţii publice”. Or, acest lucru “duce la scăderea încrederii şi respectului faţă de aceste instituţii şi erodarea, în consecinţă, a democraţiei şi statului de drept”, scrie Marin Mrcela.

Citeşte şi: ATAC cu rachete în apropiere de aeroportul din Bagdad: Şase militari sunt răniţi!

Potrivit magistratului croat, astfel apare, în mod “nesurprinzător”, o distanţă tot mai mare între oameni şi instituţiile publice, “exacerbată de faptul că aşteptările oamenilor ca deţinătorii de funcţii publice să dea dovadă de o conduită exemplară au crescut în ultima vreme”. Numeroasele manifestaţii în masă care au loc în toată lumea pentru a-i trage pe aceşti politicieni la răspundere sunt o dovadă în acest sens, punctează preşedintele GRECO.

“Politicienii, indiferent de afilierea lor politică, trebuie să conducă prin puterea exemplului, în măsura în care de la deţinătorii de funcţii publice se aşteaptă un comportament exemplar, fără şi “, notează Mrcela, subliniind că “nicio persoană şi nicio instituţie nu sunt imune în faţa corupţiei”, iar “cheia combaterii eficiente a acesteia o reprezintă fără niciun dubiu voinţa politică”.

Citeşte şi: Lidera Partidului de Centru va prelua un portofoliu important în guvernul de la Helsinki

Preşedintele GRECO îndeamnă în final cele 49 de state membre ale grupului să pună în aplicare “pe deplin şi fără amânare” recomandările acestuia în vederea “creării condiţiior necesare pentru a preveni corupţia la nivel politic înainte să fie prea târziu”.

Tags: Consiliului EuropeiGrupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO)Marin Mrcela
Categorii: Diaspora