De Ziua Unităţii, politicienii germani au avertizat în legătură cu noi divizări în societate

Publicat:

Politicieni germani au sărbătorit luni aniversarea a 32 de ani de la reunificarea ţării, dar au avertizat că unitatea nu ar trebui considerată un fapt de la sine înţeles, în condiţiile numeroaselor provocări actuale, transmite dpa, potrivit agerpres.

Cancelarul Olaf Scholz şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier s-au aflat printre participanţii la ceremoniile oficiale organizate la Erfurt, în landul estic Turingia.


Citeşte şi: Trump depune plângere împotriva CNN şi cere 475 de milioane de dolari – Black News

Preşedinta Bundestagului, Bärbel Bas, şi prim-ministrul Turingiei, Bodo Ramelow – actual preşedinte al camerei superioare Bundesrat -, au vorbit amândoi cu îngrijorare la festivitatea de la Opera din Erfurt.

Bärbel Bas a arătat că se menţin diferenţe între fostele Germanii de Vest şi de Est, în timp ce sentimentele antiguvernamentale sunt în creştere în fostul Est comunist.

‘Felul în care ne purtăm unii cu alţii determină în mod esenţial tăria ţării noastre’, a spus social-democrata, care a crescut în Germania de Vest.

‘Aş dori mai puţină furie şi mai mult respect, mai puţin autoritarism şi mai multă curiozitate, mai puţine prejudecăţi şi mai multă empatie’, a spus ea.

Dezbaterile democratice conduc la soluţii, a subliniat ea, ‘dar înţelegerea şi respectul nu pot înflori într-o atmosferă otrăvită’.

De Ziua Unităţii germane au avut loc demonstranţii în mai multe oraşe din estul ţării, unde locuitorii au întrebat de ce fosta Germanie de Vest continuă să se afle în faţa estului mai sărac.

Desfăşurarea unui puternic dispozitiv de securitate la Erfurt a prevenit orice incidente.

Demonstranţii şi-au strigat frustrarea faţă de inflaţie, războiul din Ucraina, restricţiile legate de epidemia de coronavirus şi alte politici ale guvernului cancelarului Scholz.

La Gera, un alt oraş din Turingia, în jur de 10.000 de persoane au ieşit pe străzi, conform estimărilor poliţiei. Participanţii la un marş de protest în cursul serii au cerut încetarea sancţiunilor împotriva Rusiei. Björn Höcke, liderul organizaţiei din Turingia a partidului Alternativa pentru Germania, s-a numărat printre demonstranţi.

Câteva mii de persoane au protestat de asemenea la Leipzig, Dresda şi Frankfurt pe Oder.

‘Fie că este vorba despre pandemia de coronavirus sau de penuriile de energie, crizele de astăzi arată ceea ce era deja greşit înainte şi scot în evidenţă diferenţele existente’, a afirmat Ramelow.

‘Aceasta declanşează temeri şi îngrijorări în rândul multor oameni’, a adăugat politicianul de stânga.

În cadrul festivităţilor începute sâmbătă la Erfurt, pe o vreme ploioasă, şi desfăşurate pe parcursul a trei zile, Ramelow a vorbit, doar până duminică, în faţa a 90.000 de persoane.

Citeşte şi: Biden promite sancţiuni după represiunea manifestaţiilor din Iran – Black News

Într-un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Unităţii, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a afirmat că Germania a devenit ‘un aliat solid în NATO şi un lider global influent’.

‘Statele Unite sunt norocoase să aibă un astfel de partener puternic în eforturile noastre comune de a apăra democraţia, drepturile omului, statul de drept şi instituţiile pe care s-au bazat pacea şi securitatea timp de aproape opt decenii’, a transmis Blinken în mesaj. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.