Decizia guvernului danez privind restricțiile din martie 2020 nu au fost susținute de autorităţile sanitare

Publicat:

Decizia guvernului danez de a închide frontierele, precum şi şcolile şi grădiniţele, în martie 2020, pentru a combate pandemia de coronavirus a fost susţinută de biroul premierului, şi nu recomandată de autorităţile sanitare, au conchis autorii unui raport prezentat vineri parlamentului de la Copenhaga, transmite dpa, potrivit agerpres

Grupul de cinci experţi numiţi de parlament pentru a evalua răspunsul Danemarcei la pandemie, în iarna şi primăvara trecută, a stabilit că nicio autoritate nu a recomandat, în acel moment, o “închidere” la scară largă.


Citește și : Antonio Guterres s-a vaccinat anti-COVID şi cere ca toată lumea să aibă acces la vaccin

Or, acest lucru pare să contrazică remarcile premierului Mette Frederiksen dintr-o conferinţă de presă din 11 martie 2020 referitoare la măsurile care vor fi luate în Danemarca. Frederiksen a spus atunci: “De aceea, recomandarea autorităţilor este de a opri toate activităţile nenecesare în aceste domenii pentru o vreme”.

Autorii raportului au subliniat că nu au găsit nimic care să susţină această afirmaţie şi că Autoritatea sanitară daneză a exprimat îndoieli în ce priveşte necesitatea de a închide şcolile şi grădiniţele, opinie pe care guvernul nu a comunicat-o.

Mai multe partide de opoziţie au criticat-o pe Frederiksen după publicarea raportului. Potrivit lui Karsten Lauritzen (opoziţia liberală), cele spuse de şefa guvernului au reprezentat un “abuz de încredere”, a relatat agenţia de presă Ritzau.

Preşedintele grupului care a realizat raportul, Jorgen Gronnegard Christensen, profesor emerit de ştiinţe politice la Universitatea Aarhus, a afirmat că raportul are la bază documente şi corespondenţă oficiale şi nu au fost realizate interviuri, date fiind constrângerile impuse de pandemie.

Citește și : Datele personale ale olandezilor au fost FURATE din programul de monitorizare a cazurilor de COVID

“Premierul ar fi trebuit să spună ce a spus în alte contexte, că a fost o responsabilitate politică de a lua decizii politice”, a declarat Christensen într-un briefing la parlament.

Raportul de 598 de pagini se referă la răspunsul danez la pandemie de la finele lui 2019 până la mijlocul lunii aprilie 2020, când au fost relaxate restricţiile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.