Decizia Taiwanului care ÎNFURIE China: A început fabricarea propriilor submarine

Publicat:

Taiwanul a anunţat marţi că a demarat construcţia de submarine pe teritoriul său, submarine ce se vor adăuga flotei de submersibile fabricate în străinătate de care dispune deja, într-un context de tensiuni militare tot mai mari cu Beijingul, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Insula, unde la sfârşitul războiului civil chinez din 1949 s-au refugiat naţionalişti din partidul Kuomintang, conduşi de Chiang Kai-shek şi învinşi de comuniştii lui Mao Zedong, se află de atunci sub ameninţarea unei invazii.


Vezi și: China a lansat o sondă spațială spre Lună – VIDEO

Beijingul consideră de fapt Taiwanul o provincie rebelă chemată să reintre sub tutela sa, cu forţa dacă va fi necesar. Tensiunile s-au amplificat după alegerea, în 2016, la preşedinţia taiwaneză a lui Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid tradiţional ostil Beijingului.

“Vom arăta lumii hotărârea Taiwanului de a-şi apăra teritoriul”, a declarat Tsai Ing-wen în timpul unei ceremonii menite să marcheze începutul construcţiei de submersibile pe un şantier naval din Kaohsiung.

Obiectivul este de a fabrica opt submarine, dintre care primul este aşteptat să fie finalizat în 2025, potrivit unor responsabili taiwanezi. Marina Taiwanului deţine în prezent patru submarine, dintre care două fabricate în SUA în anii 1940.

În ultimele decenii, insula a trebuit să investească masiv în industriile sale de apărare din cauza presiunilor Chinei împotriva ţărilor care îi vindeau arme. Taiwanul a avansat foarte mult în materie de arme şi chiar a construit avioane de vânătoare, însă forţa armatei sale nu se poate compara cu cea a Beijingului.

Citește și: OMS ne recomandă un Crăciun familial restrâns

SUA au aprobat iniţial în 2001 un contract ce prevedea furnizarea a opt submarine convenţionale, însă tranzacţia nu s-a realizat niciodată.

Între timp, China şi-a construit una dintre cele mai puternice flote din lume, cu submarine cu propulsie nucleară şi portavioane. Avioanele sale de vânătoare şi-au sporit incursiunile în spaţiul aerian al insulei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului a participat, împreună cu localnicii din raionul Telenești, la Festivalul „Hora Sânzienelor”

Șefa statului a participat, împreună cu localnicii din raionul Telenești, la Festivalul „Hora Sânzienelor” Președinta Maia Sandu a vizitat astăzi orașul Telenești, unde are loc...

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra Pentru oamenii care vor să descopere unele din...

Ploile torențiale fac ravagii în Nepal: cel puțin 11 oameni au murit

Cel puțin 11 persoane au decedat în Nepal în urma inundațiilor și alunecărilor de teren provocate de ploile torențiale care au durat zile întregi,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.