X

Decizie CJUE: Austria nu are voie să restrângă alocaţiile familiale pentru imigranţi

Reducerile de alocaţii impuse de Austria imigranţilor ai căror copii trăiesc în ţara lor de origine contravin legislaţiei europene, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, potrivit AFP şi agerpres.

Este cea mai recentă decizie care condamnă o serie de măsuri luate de guvernul precedent (2017-2019), din care a făcut parte şi extrema-dreaptă, cu scopul de a restrânge accesul la ajutoare sociale pentru străini.

Citeşte şi: Zelenski a acceptat invitaţiile la summiturile G7 şi NATO – Black News

“Acest mecanism de adaptare constituie o discriminare indirectă bazată pe naţionalitate care nu este, în niciun caz, justificată”, conform deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Cazul judecat vizează reforme intrate în vigoare în 2019 care condiţionau alocaţiile de locul unde trăiau copiii vizaţi. Aceste reforme au provocat o reducere a alocaţiilor pentru zeci de mii de est-europeni care lucrau în Austria, în special în sectorul sănătăţii, şi ai căror copii au rămas în ţara lor de origine.

Ministrul integrării şi familiei, Susanne Raab, a explicat anterior în acest an că Austria a prevăzut deja sumele necesare în cazul unei condamnări a aceste măsuri şi necesităţii de a rambursa sumele reţinute.

În 2020, Comisia Europeană, susţinută de şase ţări membre este-europene, a sesizat CJUE.

Fostul cancelar austriac conservator Sebastian Kurz şi-a exprimat speranţa că reducerea ajutoarelor ar permite o economie de 114 milioane de euro pe an, însă în 2019 economiile s-au ridicat la 62 de milioane de euro.

Citește și: Macron, Scholz şi Draghi, în drum spre Kiev cu trenul – Black News

Printre reducerile de ajutoare pentru imigranţi instituite de guvernul de coaliţie al lui Kurz s-a numărat şi o diminuare pentru imigranţii care nu stăpânesc suficient de bine germana, dar această măsură a fost respinsă de justiţia austriacă.

Primul guvern al lui Sebastian Kurz a fost înlăturat de un scandal de corupţie în care a fost implicată extrema-dreaptă în mai 2019. Partidul său, ÖVP (centru-dreapta), este în continuare la putere în Austria. Verzii, membri ai coaliţiei actuale, s-au opus atunci reducerilor aplicate ajutoarelor sociale.

Tags: alocaţiiAustriacomisia europeanacopiiCurtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)imigrantiSebastian KurzSusanne Raab
Categorii: Știrile zilei