Decizie favorabilă în Turcia pentru un jurnalist închis după puciul eşuat

Publicat:

Curtea Constituţională a Turciei a decis vineri că arestarea preventivă a unui jurnalist reţinut după lovitura de stat eşuată din 2016 reprezintă o ‘încălcare a drepturilor sale’, la două luni după o decizie similară rămasă literă moartă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Hotărârea instanţei are loc în momentul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului urmează să se pronunţe săptămâna viitoare asupra arestării preventive a lui Sahin Alpay, încarcerat de la sfârşitul lunii iulie 2016.


Citeşte şi: Exerciţiile militare americane din Coreea de Sud vor fi limitate 

Curtea Constituţională a Turciei a solicitat în luna ianuarie eliberarea provizorie a lui Alpay şi a colegului său, Mehmet Altan, de asemenea reţinut, evocând o ‘încălcare a libertăţii de exprimare şi a dreptului la securitate şi libertate’.

Cei doi jurnalişti sunt acuzaţi de legături cu puciul eşuat din 15 iulie 2016, atribuit de autorităţile turce mişcării predicatorului Fethullah Gülen, aflat în exil în Statele Unite, care neagă însă orice implicare.

Sahin Alpay este fost jurnalist al cotidianului Zaman, încarcerat pentru legăturile sale cu Gülen.

Mehmet Altan este un jurnalist care a scris şi câteva cărţi politice. Aflat în închisoare din septembrie 2016, el a fost condamnat luna trecută la închisoare pe viaţă pentru ‘încercarea de a răsturna ordinea constituţională’.

Prima decizie de acest fel de la instaurarea stării de urgenţă la sfârşitul lunii iulie 2016, hotărârea Curţii Constituţionale din ianuarie a provocat un val de optimism în rândul organizaţiilor pentru drepturile omului.

Citeşte şi: În pragul alegerilor din Rusia, Putin are toate motivele să fie îngrijorat

Însă, în aceeaşi zi, după examinarea dosarelor, două instanţe din Istanbul au decis menţinerea în detenţie a lui Sahin Alpay şi Mehmet Altan.

Avocaţii celor doi jurnalişti au sesizat din nou Curtea Constituţională, care a dat vineri o decizie favorabilă în cazul lui Sahin Alpay, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

De asemenea, instanţa a ordonat despăgubiri în valoare de 20.000 de lire turceşti (5.100 de dolari) pentru Alpay. Curtea Constituţională urmează să se pronunţe asupra cazului lui Mehmet Altan la o dată ulterioară, a precizat agenţia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.